Dania z kabaczka
-
Placki z kabaczka
Placki z kabaczka to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je usmażyć na patelni z dodatkiem olej lub możesz …
20 + 20 min łatwy 4 382 kcal
-
Leczo z kabaczkiem
Leczo z kabaczkiem to doskonała propozycja na syte danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo to tradycyjna Węgierska potrawa przygotowywana na …
20 + 30 min łatwy 10 229 kcal -
Bigos z kabaczka
Bigos z kabaczka to doskonała propozycja na pyszny i szybki bigos. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 10 71 kcal
Dania z kabaczka - przepisy
-
Kabaczek faszerowany
Kabaczek faszerowany to zapiekana w piekarniku cukinia z dodatkiem mielonego mięsa i żółtego sera. Przepis na kabaczka faszerowanego jest łatwy …
10 + 30 min łatwy 4 524 kcal -
Kotleciki z kabaczka
Kotleciki z kabaczka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz wykorzystać do przygotowania burgerów wegetariańskich. …
20 + 40 min łatwy 7 398 kcal
-
Zapiekanka z kabaczka
Przychodzę z rozwiązaniem dla tych, którym brak dziś pomysłu na obiad. Jeśli lubisz dania z ziemniakami i sosem na bazie …
15 + 60 min łatwy 3 436 kcal -
Zupa z kabaczka
Zupa z kabaczka to fajna propozycja na zupę krem z tego mało popularnego warzywa. Popularną siostrą kabaczka jest cukinia, która …
15 + 20 min łatwy 4 65 kcal
-
Kabaczek smażony
Kabaczek smażony to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Smaczny kabaczek w panierce może być podany jako samodzielne danie obiadowe …
15 + 20 min łatwy 5 350 kcal
-
Placek z kabaczka
Placek z kabaczka to świetny pomysł na nieco zdrowszy deser na bazie warzywa. Choć ciasto robi się z kabaczka, to …
20 + 50 min łatwy 10 430 kcal
-
Kabaczek z grilla
Kabaczek z grilla to fantastyczny pomysł na zdrową, lekką, warzywną potrawę na grilla w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Kabaczek świetnie …
10 + 20 min łatwy 4 136 kcal
-
Surówka z kabaczka
Surówka z kabaczka to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają eksperymenty w kuchni. Choć niezwykle prosta smakuje po prostu wybornie. …
15 min łatwy 4 42 kcal
-
Kabaczek z mięsem mielonym
Kabaczek z mielonym mięsem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Jest to danie …
15 + 30 min łatwy 1 747 kcal -
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 30 min łatwy 4 192 kcal -
Kabaczek nadziewany mięsem
Kabaczek nadziewany mięsem będzie idealną opcją na pyszny i szybki obiad. Całość jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym naprawdę …
20 + 45 min łatwy 4 324 kcal
-
Ciasto z kabaczka
Ciasto z kabaczka jest pyszne, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają …
20 + 40 min łatwy 10 393 kcal
-
Kabaczek pieczony
Kabaczek pieczony to świetna opcja na dodatek do każdego dania. Jest prosta, a przy tym naprawdę fantastyczna. Jej wykonanie zajmuje …
20 + 20 min łatwy 2 250 kcal
-
Ketchup z kabaczka
Jeśli myślisz, że ketchup musi być tylko z pomidorów to jesteś w wielkim błędzie. Poznaj ketchup z kabaczka. Kto by …
20 + 40 min łatwy 10 22 kcal
-
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 55 kcal
-
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest …
40 + 10 min łatwy 10 40 kcal
-
Kabaczek marynowany
Kabaczek marynowany to doskonała propozycja na pyszne marynowane warzywa do obiadu. Kabaczki świetnie nadają się do słoików na zimę. Przepis …
20 + 40 min łatwy 8 399 kcal
Dania z kabaczka - co to jest?
Kabaczek, częściej spotykany pod nazwą cukinia to jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej lubianych warzyw. Jest bardzo delikatny i niezwykle uniwersalny w smaku przez co można go wykorzystać na wiele przeróżnych sposobów, a każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Świetnie sprawdza się zarówno do dań wytrawnie, jak również na słodko. Jeśli zastanawiasz się czy kabaczek jest zdrowy, czy warto włączyć go do swojej diety oraz szukasz pomysłów na przepisy z kabaczkiem koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i wątpliwości.
Dania z kabaczka - przepisy na pyszne dania przygotowywane z kabaczków
Kabaczek, inaczej cukinia to warzywo będące odmianą dyni zwyczajnej. Należy do tej samej rodziny roślin co dynia, ogórki, arbuzy i melony. Choć wielu osobom wydaje się, że kabaczek i cukinia to zupełnie dwa różne warzywa, w rzeczywistości są jedną i tą samą rośliną. Jedyna różnica dotyczy okresu wzrostu i etapu dojrzewania. Cukinią nazywa się młode, delikatne, lekko słodkawe warzywo, które może mieć kolor zarówno zielony, jak i żółty. Z kolei kabaczek to warzywo dojrzałe, zdecydowanie większe i z pestkami. Kabaczki są znane i stosowane na całym świecie, jednak największą popularnością cieszą się w Europie oraz Rosji.
Kabaczek – historia, wartości odżywcze, zastosowanie
Historia kabaczka
Historia upraw kabaczków i cukinii sięga już ponad 7 tysięcy lat. Najprawdopodobniej jako pierwsi zaczęli ją uprawiać rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Do Europy nasiona kabaczka jako pierwszy przywiózł Krzysztof Kolumb, a warzywo bardzo szybko zyskało ogromną popularność.
Pierwsze masowe uprawy kabaczków na dużą skalę w Europie miały miejsce we Włoszech w okolicach Mediolany. W XIX wieku zaczęto je włączać do lokalnych tradycyjnych jadłospisów i urozmaicać nimi dotychczas wszystkim dobrze znane potrawy.
Czy kabaczki są zdrowe?
Kabaczki to warzywa niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się u osób na dietach odchudzających, ale oczywiście nie tylko. 100 g tego warzywa dostarcza około 15 kilokalorii – to naprawdę niewiele.
Mają stosunkowo dużą zawartość wody, dlatego warto spożywać je w okresie letnim, kiedy zapotrzebowanie organizmu na wodę i płyny wzrasta. Przygotowane z nich zupy, smoothie, koktajle, czy lemoniady mogą naprawdę dobrze nawadniać.
Kabaczki są źródłem wielu witamin, między innymi witamin z grupy B, witaminy C. Jeśli chodzi o składniki mineralne można w niej znaleźć niewielkie ilości potasu, cynku i magnezu. Nie można nie wspomnieć również o błonniku pokarmowym, którego również dostarczają kabaczki. Dzięki temu korzystnie wpływają one na pracę jelit i regulują funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.
Zastosowanie kabaczków w kuchni. Potrawy z kabaczków
Kabaczki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów, jako podstawa lub dodatek do dań głównych, a także jako samodzielny składnik. Można podawać je na surowo, a także po obróbce, na przykład smażone, duszone, gotowane, czy pieczone.
Z kabaczków przygotujesz pyszne zupy, dania obiadowe, zarówno mięsne, jak również wegetariańskie i wegańskie, sałatki, surówki, napoje i koktajle, desery i dania na słodko, sosy, ketchup. Fantastycznym daniem są również kabaczki faszerowane warzywnym lub mięsnym nadzieniem. Jak widzisz lista zastosowań kabaczka w kuchni jest bardzo długa, a to tylko kilka przykładów.
Warto pamiętać jednak, że kabaczki w porównaniu do wielu innych warzywa w głównej mierze składają się z wody, a zawartość w nich witamin i składników mineralnych, choć nie jest bez znaczenia, nie jest też najwyższa. Co więcej, każda obróbka termiczna wiąże się z mniejszymi lub większymi stratami wartości odżywczej, stąd warto ograniczyć ją do minimum.
Co można zrobić z kabaczka? Najsmaczniejsze przepisy na proste i smaczne dania z kabaczka
Placki z cukinii
Sztandarowym przepisem na kabaczki są pyszne, chrupiące placki z cukinii. Jednocześnie są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się one na wiele okazji, możesz przyrządzić je zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Wspaniale komponują się z jogurtem, sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Aby dodatkowo wzbogacić danie możesz dodać do cukinii również inne warzywa, na przykład pietruszkę, selera, ziemniaki, czy marchewkę, która dodatkowo pięknie podkręci kolor placuszków. Świetnie sprawdzi się również drobno siekana natka pietruszki.
Co ciasta na placki z cukinii możesz dodać rozdrobniony ser feta, dzięki czemu będą bardziej kremowe i będą miały bardziej wyrazisty smak. Możesz je upiec lub usmażyć na patelni na oliwie z oliwek dobrej jakości.
Placki z cukinii to świetna propozycja zarówno dla dorosłych, jak również dla dzieci. Idealnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych, u osób z cukrzycą, czy chorobami serca.
Leczo warzywne
Kolejny przepis, do którego warto wykorzystać kabaczki to oczywiście leczo. Cukinia świetnie sprawdzi się zarówno do warzywnego, w pełni wegetariańskiego lub wegańskiego leczo, jak również do jego mięsnych wersji.
Cukinia idealnie komponuje się z innymi warzywami, takimi jak pomidory, czy papryka, a dzięki swojemu zielonemu kolorowi dodatkowo urozmaica danie i sprawia, że pięknie prezentuje się na stole.
Leczo warzywne z kabaczkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem, a dodatkową zaletą jest to, że śmiało możesz zabrać je ze sobą na wynos.
Chlebek cukiniowy
Mniej popularnym ale równie smacznym, zdrowym i wartym uwagi pomysłem na dania z kabaczka jest chlebek cukiniowy. Niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość jego przygotowania oraz uniwersalność dzięki której sprawdzi się zarówno na wytrawnie, jak i na słodko.
Najlepiej dodaj do niego mąkę pełnoziarnistą lub razową, możesz skorzystać również z ulubionych nasion lub pestek, siemienia lnianego, czy czarnuszki. To wszystko sprawi, że wartość odżywcza cukiniowego pieczywa będzie zdecydowanie wyższa i korzystniejsza dla zdrowia.
Przygotowując chlebek cukiniowy, to o czym trzeba pamiętać, to dokładne odciśnięcie nadmiaru wody ze startej już cukinii. W przeciwnym razie chlebek będzie bardzo miękki, gumowaty i nie wyrośnie odpowiednio.