Dania z kabaczka

dania z kabaczka

Kabaczek, częściej spotykany pod nazwą cukinia to jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej lubianych warzyw. Jest bardzo delikatny i niezwykle uniwersalny w smaku przez co można go wykorzystać na wiele przeróżnych sposobów, a każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Świetnie sprawdza się zarówno do dań wytrawnie, jak również na słodko. Jeśli zastanawiasz się czy kabaczek jest zdrowy, czy warto włączyć go do swojej diety oraz szukasz pomysłów na przepisy z kabaczkiem koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i wątpliwości.

Dania z kabaczka - polecane przepisy

Dania z kabaczka - pozostałe przepisy

Dania z kabaczka - przepisy na pyszne dania przygotowywane z kabaczków

Kabaczek, inaczej cukinia to warzywo będące odmianą dyni zwyczajnej. Należy do tej samej rodziny roślin co dynia, ogórki, arbuzy i melony. Choć wielu osobom wydaje się, że kabaczek i cukinia to zupełnie dwa różne warzywa, w rzeczywistości są jedną i tą samą rośliną. Jedyna różnica dotyczy okresu wzrostu i etapu dojrzewania. Cukinią nazywa się młode, delikatne, lekko słodkawe warzywo, które może mieć kolor zarówno zielony, jak i żółty. Z kolei kabaczek to warzywo dojrzałe, zdecydowanie większe i z pestkami. Kabaczki są znane i stosowane na całym świecie, jednak największą popularnością cieszą się w Europie oraz Rosji.

Kabaczek – historia, wartości odżywcze, zastosowanie

Historia kabaczka

Historia upraw kabaczków i cukinii sięga już ponad 7 tysięcy lat. Najprawdopodobniej jako pierwsi zaczęli ją uprawiać rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Do Europy nasiona kabaczka jako pierwszy przywiózł Krzysztof Kolumb, a warzywo bardzo szybko zyskało ogromną popularność.

Pierwsze masowe uprawy kabaczków na dużą skalę w Europie miały miejsce we Włoszech w okolicach Mediolany. W XIX wieku zaczęto je włączać do lokalnych tradycyjnych jadłospisów i urozmaicać nimi dotychczas wszystkim dobrze znane potrawy.

Czy kabaczki są zdrowe?

Kabaczki to warzywa niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się u osób na dietach odchudzających, ale oczywiście nie tylko. 100 g tego warzywa dostarcza około 15 kilokalorii – to naprawdę niewiele.

Mają stosunkowo dużą zawartość wody, dlatego warto spożywać je w okresie letnim, kiedy zapotrzebowanie organizmu na wodę i płyny wzrasta. Przygotowane z nich zupy, smoothie, koktajle, czy lemoniady mogą naprawdę dobrze nawadniać.

Kabaczki są źródłem wielu witamin, między innymi witamin z grupy B, witaminy C. Jeśli chodzi o składniki mineralne można w niej znaleźć niewielkie ilości potasu, cynku i magnezu. Nie można nie wspomnieć również o błonniku pokarmowym, którego również dostarczają kabaczki. Dzięki temu korzystnie wpływają one na pracę jelit i regulują funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.

Zastosowanie kabaczków w kuchni. Potrawy z kabaczków

Kabaczki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów, jako podstawa lub dodatek do dań głównych, a także jako samodzielny składnik. Można podawać je na surowo, a także po obróbce, na przykład smażone, duszone, gotowane, czy pieczone.

Z kabaczków przygotujesz pyszne zupy, dania obiadowe, zarówno mięsne, jak również wegetariańskie i wegańskie, sałatki, surówki, napoje i koktajle, desery i dania na słodko, sosy, ketchup. Fantastycznym daniem są również kabaczki faszerowane warzywnym lub mięsnym nadzieniem. Jak widzisz lista zastosowań kabaczka w kuchni jest bardzo długa, a to tylko kilka przykładów.

Warto pamiętać jednak, że kabaczki w porównaniu do wielu innych warzywa w głównej mierze składają się z wody, a zawartość w nich witamin i składników mineralnych, choć nie jest bez znaczenia, nie jest też najwyższa. Co więcej, każda obróbka termiczna wiąże się z mniejszymi lub większymi stratami wartości odżywczej, stąd warto ograniczyć ją do minimum.

Co można zrobić z kabaczka? Najsmaczniejsze przepisy na proste i smaczne dania z kabaczka

Placki z cukinii

Sztandarowym przepisem na kabaczki są pyszne, chrupiące placki z cukinii. Jednocześnie są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się one na wiele okazji, możesz przyrządzić je zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Wspaniale komponują się z jogurtem, sosem jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym, szczypiorkiem i natką pietruszki.

Aby dodatkowo wzbogacić danie możesz dodać do cukinii również inne warzywa, na przykład pietruszkę, selera, ziemniaki, czy marchewkę, która dodatkowo pięknie podkręci kolor placuszków.  Świetnie sprawdzi się również drobno siekana natka pietruszki.

Co ciasta na placki z cukinii możesz dodać rozdrobniony ser feta, dzięki czemu będą bardziej kremowe i będą miały bardziej wyrazisty smak. Możesz je upiec lub usmażyć na patelni na oliwie z oliwek dobrej jakości.

Placki z cukinii to świetna propozycja zarówno dla dorosłych, jak również dla dzieci. Idealnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych, u osób z cukrzycą, czy chorobami serca.

Leczo warzywne

Kolejny przepis, do którego warto wykorzystać kabaczki to oczywiście leczo. Cukinia świetnie sprawdzi się zarówno do warzywnego, w pełni wegetariańskiego lub wegańskiego leczo, jak również do jego mięsnych wersji.

Cukinia idealnie komponuje się z innymi warzywami, takimi jak pomidory, czy papryka, a dzięki swojemu zielonemu kolorowi dodatkowo urozmaica danie i sprawia, że pięknie prezentuje się na stole.

Leczo warzywne z kabaczkami to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem, a dodatkową zaletą jest to, że śmiało możesz zabrać je ze sobą na wynos.

Chlebek cukiniowy

Mniej popularnym ale równie smacznym, zdrowym i wartym uwagi pomysłem na dania z kabaczka jest chlebek cukiniowy. Niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość jego przygotowania oraz uniwersalność dzięki której sprawdzi się zarówno na wytrawnie, jak i na słodko.

Najlepiej dodaj do niego mąkę pełnoziarnistą lub razową, możesz skorzystać również z ulubionych nasion lub pestek, siemienia lnianego, czy czarnuszki. To wszystko sprawi, że wartość odżywcza cukiniowego pieczywa będzie zdecydowanie wyższa i korzystniejsza dla zdrowia.

Przygotowując chlebek cukiniowy, to o czym trzeba pamiętać, to dokładne odciśnięcie nadmiaru wody ze startej już cukinii. W przeciwnym razie chlebek będzie bardzo miękki, gumowaty i nie wyrośnie odpowiednio.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto