Faszerowane kabaczki
- Kabaczek - 1 sztuka (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bułka pszenna - 1 czerstwa sztuka (60 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (250 g)
- Ser żółty (120 g)
Przepis na faszerowane kabaczki krok po kroku
Bułkę namocz w mleku.
Kabaczek umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ z nasionami.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Mięso przełóż do miski. Wybij do niego jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, a także cebulę.
Bułkę odciśnij z mleka i dodaj ją do mięsa.
Z mięsa wyrób jednolitą masę i przełóż ją do wydrążonych kabaczków.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kabaczków.
Kabaczki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Gotowe kabaczki możesz podać na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat faszerowanych kabaczków
Faszerowane kabaczki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz do kabaczka przygotujesz na bazie mięsa mielonego - możesz dodać, bo niego również pomidory z puszki. Prosty przepis na faszerowane kabaczki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kabaczek, cebula, bułka pszenna, mleko, jajko, mięso mielone, ser żółty, sól oraz pieprz.
A jak zrobić faszerowane kabaczki? Bułkę namocz w mleku. Kabaczek umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ z nasionami. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mięso przełóż do miski. Wybij do niego jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, a także cebulę. Bułkę odciśnij z mleka i dodaj ją do mięsa. Z mięsa wyrób jednolitą masę i przełóż ją do wydrążonych kabaczków. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch kabaczków. Kabaczki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Kabaczek jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Kabaczek jest warzywem sezonowym.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując kabaczki faszerowane mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad. Kabaczki warto podać z dodatkiem sosu pomidorowego. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w faszerowanych kabaczkach
Lista alergenów dla faszerowanych kabaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze faszerowanych kabaczków
Faszerowane kabaczki doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Kabaczki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w diecie.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.