Przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij krótko, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj mięso mielone i przyprawy.

Pod koniec dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez 15 minut.

Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dodaj do farszu.

Pod koniec wsyp bułkę tartą i wymieszaj, farsz jest gotowy, możesz nadziewać paszteciki.

farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
14.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Farsz do pasztecików z mięsa mielonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego. Sprawdzi się nie tylko na święta, które zawsze zbliżają się wielkimi krokami, ale też jako posiłek dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój farsz do pasztecików z mięsa mielonego, sprawdzi się on do domowych krokietów, ale także do pierogów. Farsz jest pyszny i uniwersalny, możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak mięso mielone, u mnie z kurczaka, jajko, bułka tarta, pieczarki i odrobina oleju rzepakowego.

W moim przepisie postawiłam na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

W przepisie została użyta zwykła bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić farsz do pasztecików z mięsa mielonego?

W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż do miękkości.

W tym czasie jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, wlej jajko do farszu i wymieszaj, a następnie wsyp bułkę tartą. Dzięki temu nasz domowy farsz do pasztecików z mięsa mielonego będzie bardziej zbity. Skoro tradycyjny farsz jest dobry do spożycia, możesz nadziać paszteciki.

Farsz jest uniwersalny, więc możesz go użyć nie tylko do pasztecików, ale też do naleśników w wersji wytrawnej.

Wartości odżywcze farszu do pasztecików z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
101.04 kcal
202.08 kcal
Białko
9.44 g
18.88 g

Węglowodany w farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.65 g
7.29 g
Węglowodany przyswajalne
3.00 g
6.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.70 g
11.39 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
4.04 g
8.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.78 g
5.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.27 g
2.53 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
52.66 mg
105.33 mg

Witaminy w przepisie na farsz do pasztecików z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
7.30 µg (mcg)
14.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.74 mg
3.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.30 µg (mcg)
14.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.94 mg
7.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.99 µg (mcg)
25.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.12 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do pasztecików z mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
46.07 mg
92.15 mg
Potas
373.54 mg
747.09 mg
Wapń
12.32 mg
24.63 mg
Fosfor
125.00 mg
249.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.75 mg
29.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.48 mg
Cynk
0.93 mg
1.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do pasztecików z mięsa mielonego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Lista alergenów dla farszu do pasztecików z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób