Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem

Opublikowano: 27.02.2022 r., 23:16 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem świetnie sprawdzą się do świątecznego barszczu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
381 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ciasto francuskie (350 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj.

Na patelnię dodaj mięso, wymieszaj i podsmażaj.

Ciasto francuskie pokrój na równej wielkości kwadraty.

Na każdy kwadrat nakładaj porcje farszu, zawiń boki.

Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z ciasta francuskiego z mięsem

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem to świetny pomysł na pyszne przekąski na imprezę, na święta, czy spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół. Są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, więc z pewnością sobie z nimi poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. W szczególności, jeśli wykorzystasz gotowe ciasto francuskie, zamiast przygotowywać je samodzielnie, ponieważ jest dość skomplikowane i czasochłonne. Gotowe ciasto francuskie to więc duże ułatwienie, a przygotowane z niego paszteciki są równie dobre. Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem? Potrzebne Ci będą płaty gotowego ciasta francuskiego, mielone mięso drobiowe z kurczaka lub indyka, wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe, cebula, czosnek i przyprawy. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy, że podsmażysz na patelni na oliwie mięso z posiekaną cebulką, czosnkiem i przyprawami i tak przygotowany farsz porcjami będziesz nakładać na wycięte równej wielkości kwadratowe porcje ciasta francuskiego, zawijając następnie w paszteciki. Farsz możesz urozmaicić dodatkiem pieczarek, tartych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki lub selera oraz dodać swoje ulubione przyprawy. Jeśli preferujesz wyraziste, ostre smaki możesz dodać więcej czosnku, mieloną ostrą paprykę lub papryczkę chilli. Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem świetnie sprawdzą się do barszczu czerwonego, jako imprezowa przekąska, czy drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z pieca, ale przez dwa, trzy kolejne dni również będą przepyszne. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem.

Alergeny w pasztecikach z ciasta francuskiego z mięsem

Lista alergenów dla pasztecików z ciasta francuskiego z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze pasztecików z ciasta francuskiego z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność pasztecików najlepiej wykorzystać mięso drobiowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
381.08
381.08
Białko (g)
10.05
10.05
Fenyloalanina (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.71
21.71
Węglowodany przyswajalne (g)
20.81
20.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.19
28.19
Tłuszcze nasycone (g)
9.55
9.55
Tłuszcze nienasycone (g)
18.64
18.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.39
15.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.24
3.24
Cholesterol (mg)
28.05
28.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.78
0.78
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.27
Witamina C (mg)
1.23
1.23
Retinol (µg (mcg))
0.78
0.78
Tiamina (mg)
0.47
0.47
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Niacyna (mg)
3.60
3.60
Foliany (µg (mcg))
39.87
39.87
Beta karoten (µg (mcg))
2.86
2.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
135.57
135.57
Potas (mg)
158.53
158.53
Wapń (mg)
13.01
13.01
Fosfor (mg)
99.22
99.22
Magnez (mg)
15.97
15.97
Żelazo (mg)
1.55
1.55
Cynk (mg)
1.12
1.12
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z ciasta francuskiego z mięsem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego z mięsem

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
41.00