Przepis na pasztet z mięsa z rosołu krok po kroku

Składniki
  • Udko kurczaka bez skóry 640 g 4 duże nogi
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Pietruszka 80 g 1 duża sztuka
  • Seler korzeniowy 120 g 2 grube plastry
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Jajko 3 szt.
  • Bułka tarta 80 g 4 łyżki
  • bulion warzywny 30 ml 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia

Ugotowane w rosole mięso oddziel od kości i chrząstek i przenieś do dużej miski.

Marchew, seler i pietruszkę wyciągnij z rosołu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa.

Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już gotowa dodaj do pozostałych składników pasztetu.

Całość przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką i ziołami. Zalej bulionem. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę.

Do masy wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-80 minut.

Pasztet z mięsa z rosołu pokrojony i ułożony na desce do krojenia.
pasztet z mięsa z rosołu
Koszt przygotowania dania
18.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
31

Pasztet z mięsa z rosołu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnym pomysłem na dodatek na kanapki. Smakuje przepysznie i sprawia, że prosta przekąska zyskuje zupełnie nowego, lepszego charakteru. Dodatek warzyw sprawia, że całość jest bardziej lekka i smakuje naprawdę wspaniale. Na pewno będzie to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju pasztety, a także dla miłośników kanapek, którym znudziła się już wersja z wędliną. Ten pasztet jest naprawdę aromatyczny i co lepsze nadaje się również dla osób na diecie lekkostrawnej.

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy. Zawiera całe mnóstwo warzyw, więc to idealna opcja dla osób próbujących przemycić ich jak największą liczbę, w miły sposób. Posmakuje nawet najmniejszym domownikom, gdyż odznacza się niezwykle łagodnym smakiem. Pasztet pieczony jest w piekarniku bez tłuszczu, dzięki czemu jest lekki i będzie świetnym wyborem dla osób ograniczających ciężkostrawne potrawy. Wykonany z gotowanego mięsa, jest bardzo wartościowy, delikatny dla układu pokarmowego i niezwykle smaczny. Choć gotowane mięso jest bardzo łagodne, to na pewno w towarzystwie ziół i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi ostrzejszych potraw. Aby przygotować bardziej pikantną wersję wystarczy tylko dodać odrobinę więcej pieprzu albo chili.

Ten pasztet z kury jest bardziej zdrową wersją dla tradycyjnych wędlin, która świetnie sprawdzi się na kanapce, a także jedzony bez żadnych dodatków. Ze względu na wspaniałą strukturę i cudowny smak ciężko przejść obok niego obojętnie.

Pasztet drobiowy można wykonać z ugotowanego kurczaka, a najlepiej z mięsa rosołowego. Takie jest naprawdę aromatyczne, a w dodatku to świetny sposób, by zapobiec zmarnowaniu pożywienia.

Ten domowy dodatek do pieczywa jest naprawdę szybki w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Idealnie pasuje do żytniego pieczywa.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pasztet z gotowanego mięsa i ile piec, tak by był on soczysty i odpowiednio kruchy, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pasztet idealny.

Wartości odżywcze pasztetu z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (119g)
Energia (kalorie)
124.34 kcal
147.97 kcal
Białko
12.05 g
14.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (119g)
Tłuszcz
4.76 g
5.67 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
2.06 g
Tłuszcze nienasycone
3.03 g
3.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.06 g
2.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
1.16 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję (119g)
Witamina B6
0.27 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
0.68 mg
Brak danych dla: seler korzeniowy, bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.30 mg
3.93 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
21.82 µg (mcg)
25.97 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję (119g)
Sód
130.11 mg
154.84 mg
Potas
227.84 mg
271.14 mg
Wapń
33.10 mg
39.39 mg
Fosfor
141.43 mg
168.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
20.43 mg
24.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.23 mg
Cynk
1.20 mg
1.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z mięsa z rosołu 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla pasztetu z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pasztetu z mięsa z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
640 g
4 duże nogi
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 640 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
120 g
2 grube plastry
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
bulion warzywny
30 ml
2 łyżki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
74.80
Łączny koszt
18.46
Jak oceniasz przepis na pasztet z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób