Pasztet z mięsa z rosołu

Opublikowano: 04.05.2021 r., 14:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy pasztet na drewnianej desce
Pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Jest idealnym sposobem na użycie warzyw i mięsa z rosołu w kreatywnej i bardzo smacznej wersji.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 70 min
147 kcal
Kcal w porcji
119 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - 4 duże nogi (640 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy - 2 grube plastry (120 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (80 g)
  • Bulion warzywny - 2 łyżki (30 ml)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu krok po kroku

Ugotowane w rosole mięso oddziel od kości i chrząstek i przenieś do dużej miski.

Marchew, seler i pietruszkę wyciągnij z rosołu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa.

Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już gotowa dodaj do pozostałych składników pasztetu.

Całość przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką i ziołami. Zalej bulionem. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę.

Do masy wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-80 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnym pomysłem na dodatek na kanapki. Smakuje przepysznie i sprawia, że prosta przekąska zyskuje zupełnie nowego, lepszego charakteru. Dodatek warzyw sprawia, że całość jest bardziej lekka i smakuje naprawdę wspaniale. Na pewno będzie to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju pasztety, a także dla miłośników kanapek, którym znudziła się już wersja z wędliną. Ten pasztet jest naprawdę aromatyczny i co lepsze nadaje się również dla osób na diecie lekkostrawnej.

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy. Zawiera całe mnóstwo warzyw, więc to idealna opcja dla osób próbujących przemycić ich jak największą liczbę, w miły sposób. Posmakuje nawet najmniejszym domownikom, gdyż odznacza się niezwykle łagodnym smakiem. Pasztet pieczony jest w piekarniku bez tłuszczu, dzięki czemu jest lekki i będzie świetnym wyborem dla osób ograniczających ciężkostrawne potrawy. Wykonany z gotowanego mięsa, jest bardzo wartościowy, delikatny dla układu pokarmowego i niezwykle smaczny. Choć gotowane mięso jest bardzo łagodne, to na pewno w towarzystwie ziół i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi ostrzejszych potraw. Aby przygotować bardziej pikantną wersję wystarczy tylko dodać odrobinę więcej pieprzu albo chili.

Ten pasztet z kury jest bardziej zdrową wersją dla tradycyjnych wędlin, która świetnie sprawdzi się na kanapce, a także jedzony bez żadnych dodatków. Ze względu na wspaniałą strukturę i cudowny smak ciężko przejść obok niego obojętnie.

Pasztet drobiowy można wykonać z ugotowanego kurczaka, a najlepiej z mięsa rosołowego. Takie jest naprawdę aromatyczne, a w dodatku to świetny sposób, by zapobiec zmarnowaniu pożywienia.

Ten domowy dodatek do pieczywa jest naprawdę szybki w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się u osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Idealnie pasuje do żytniego pieczywa.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pasztet z gotowanego mięsa i ile piec, tak by był on soczysty i odpowiednio kruchy, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pasztet idealny.

Alergeny w pasztecie z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla pasztetu z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

To świetny, lekkostrawny dodatek do kanapek. Jest domowy, więc można kontrolować ilość dodanej soli, w przeciwieństwie do gotowych wyrobów, dlatego nadaje się również dla osób, które muszą ograniczyć jej spożycie w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kcal)
124.34
147.97
Białko (g)
12.05
14.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany (g)
7.76
9.24
Węglowodany przyswajalne (g)
6.71
7.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz (g)
4.76
5.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
3.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
2.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.16
Cholesterol (mg)
90.62
107.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A (µg (mcg))
82.05
97.64
Witamina B6 (mg)
0.27
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.49
Witamina C (mg)
2.73
3.25
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.30
Witamina E (mg)
0.57
0.68
Retinol (µg (mcg))
24.85
29.57
Tiamina (mg)
0.13
0.15
Ryboflawina (mg)
0.18
0.22
Niacyna (mg)
3.30
3.93
Foliany (µg (mcg))
21.82
25.97
Beta karoten (µg (mcg))
567.48
675.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód (mg)
130.11
154.84
Potas (mg)
227.84
271.14
Wapń (mg)
33.10
39.39
Fosfor (mg)
141.43
168.30
Magnez (mg)
20.43
24.31
Żelazo (mg)
1.03
1.23
Cynk (mg)
1.20
1.43
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z mięsa z rosołu 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z mięsa z rosołu

Koszt składników
74.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
640 g
4 duże nogi
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.24
Za 640 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
120 g
2 grube plastry
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Bulion warzywny
30 ml
2 łyżki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
74.80