Przepis na paszteciki z mięsem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, maszynka do mielenia

Mąkę przesiej do dużej miski i zrób w niej dołek.

Do miseczki włóż posiekane drożdże i wymieszaj je z łyżeczką cukru. Następnie dodaj ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i pozostaw do momentu powstania piany na drożdżach (około 15 minut).

Po tym czasie przelej rozczyn do miski z mąką i wymieszaj dokładnie dodając szczyptę soli.

Następnie dodawaj do ciasta 3 żółtka ciągle mieszając masę.

Następnie ciasto wyrabiaj przy użyciu rąk przez około 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodawaj ciepłe masło ciągle wyrabiając ciasto.

Ze wszystkich składników wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i bez grudek.

Tak przygotowane ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie zeszklij ja na rozgrzanym oleju.

Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmiel cebulę, posiekaną natkę pietruszki i namoczona w mleku i odciśniętą bułkę.

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub ziołami. Całość dokładnie wymieszaj.

Stolnicę posyp mąką. Ciasto zagnieć jeszcze przez 5 minut, aby pozbyć się pęcherzyków.

Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30cmx50cm (około). Podziel go na 3 pionowe paski o szerokości około 10cm.

Następnie na środku każdego paska ułóż farsz i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Każdy rulon podziel na około 9 kawałków.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na nim paszteciki. Każdy z nich posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Blaszkę odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (przykryj ją ściereczką).

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Blaszkę z pasztecikami piecz przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Gotowe paszteciki możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Paszteciki z mięsem podane na drewnianej podkładce.
Paszteciki z mięsem
Koszt przygotowania dania
20.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
568 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Paszteciki z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecikach z mięsem

Paszteciki z mięsem to doskonała propozycja na szybką przekąskę, danie zabierane do pracy lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Paszteciki z wiekszością nadzień będą idealnie pasować do pysznego barszczu. Przepis na paszteciki z mięsem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Paszteciki są również szybkie w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Ciasto na paszteciki z mięsem zrobisz z mąki, drożdży, mleka, cukru, żółtek jaja, masła oraz przypraw. Mięsny farsz do pasztecików przyrządzisz z mięsa, cebuli, olejarzu rzepakowego, bułki pszennej oraz przypraw.

Pewnie zastanawiasz się jakie mięso na paszteciki powinieneś wybrać. Ze względów żywieniowych zalecany jest wybór mięsa bez skóry, dlatego w naszym przepisie wykorzystamy mięso z piersi kurczaka bez skóry, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Chude mięso z kurczaka jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Znajdziemy w nim również witaminę B3 oraz B6. Pierwsza z nich odpowiada za kontrolowanie procesów energetycznych naszego organizmu - uczestniczy bowiem w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Potrzebna jest również do prawidłowego przebiegu produkcji krwinek czerwonych, regulacji poziomu cholesterolu czy wpływ na układ nerwowy oraz poprawę stanu włosów i skóry. Druga z nich odpowiada za wytwarzanie enzymów i hormonów. Witamina B6 wpływa również na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, pracę serca czy zwiększenie odporności naszego organizmu.

Podsumowując te pieczone paszteciki z mięsem to doskonała propozycja na danie kolacyjne, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do barszczu czerwonego. Dodatkowo jest to doskonała propozycja na urozmaicenie diety sportowców, ponieważ mięsny dodatek znacząco podniesie wartość białka zwierzęcego w potrawie. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy również sporo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
11.89 g
29.73 g

Węglowodany w pasztecikach z mięsem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
22.35 g
55.89 g
Węglowodany przyswajalne
21.32 g
53.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
2.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.64 g
24.10 g
Tłuszcze nasycone
2.82 g
7.05 g
Tłuszcze nienasycone
6.82 g
17.05 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
9.65 g
Tłuszcze wielonasycone
2.96 g
7.39 g
Cholesterol
87.08 mg
217.71 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z mięsem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
40.46 µg (mcg)
101.16 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.31 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.52 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.63 mg
1.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
39.87 µg (mcg)
99.69 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
1.19 mg
2.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.28 mg
13.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
82.18 µg (mcg)
205.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
6.04 µg (mcg)
15.11 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z mięsem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
96.93 mg
242.32 mg
Potas
186.61 mg
466.52 mg
Wapń
44.20 mg
110.49 mg
Fosfor
143.85 mg
359.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.04 mg
50.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.64 mg
4.09 mg
Cynk
0.93 mg
2.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z mięsem

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pasztecików z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło roślinne
100 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
Ugotowane
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka pszenna
50 g
czerstwa, przed użyciem namoczona w mleku
0.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koszt składników
44.60
Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.6% osób