Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści.

Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki.

Zdejmij z ognia i wlej mleko.

Wymieszaj dokładnie rózgą.

Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut.

Na patelnię dodaj mięso.

Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem.

Smaż mięso przez 6-7 minut.

Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj.

Ciasto francuskie pokrój w paski.

Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek.

Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Często zadawane pytania

Paszteciki z mięsem i pieczarkami podane na drewnianej desce do krojenia.
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
20.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Paszteciki z mięsem i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecikach z mięsem i pieczarkami

Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Smaczne paszteciki przygotować można na bazie ciasta drożdżowego lub francuskiego. Paszteciki świetnie sprawdzą się podane na ciepło z dodatkiem gęstego sosu śmietanowego. Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mięso mielone, pieczarki, cebula, czosnek granulowany, mąka pszenna, masło, mleko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić paszteciki z mięsem i pieczarkami? W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści. Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie rózgą. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem. Smaż mięso przez 6-7 minut. Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj. Ciasto francuskie pokrój w paski. Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek. Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując najlepsze paszteciki sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Pyszne paszteciki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne paszteciki świetnie komponują się podane jako dodatek do barszczu lub zupy jarzynowej.

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
254.09 kcal
406.54 kcal
Białko
6.86 g
10.97 g

Węglowodany w pasztecikach z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
15.97 g
25.55 g
Węglowodany przyswajalne
15.32 g
24.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
18.27 g
29.23 g
Tłuszcze nasycone
7.40 g
11.84 g
Tłuszcze nienasycone
10.86 g
17.38 g
Tłuszcze jednonasycone
8.82 g
14.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
3.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
23.96 mg
38.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
33.20 µg (mcg)
53.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.96 mg
1.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.48 µg (mcg)
51.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.75 mg
4.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.62 µg (mcg)
47.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.83 µg (mcg)
14.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z mięsem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
81.91 mg
131.06 mg
Potas
176.56 mg
282.50 mg
Wapń
38.34 mg
61.34 mg
Fosfor
94.20 mg
150.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.95 mg
22.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
1.75 mg
Cynk
0.78 mg
1.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem i pieczarkami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z mięsem i pieczarkami

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania pasztecików z mięsem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Masło
60 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób