Przepis na paszteciki z mięsem i kapustą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, miska

Mąkę przesiej do dużej miski.

W szklance rozetrzyj pokruszone drożdże z cukrem. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i 2 łyżki mąki.

Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.

Zawartość szklanki dodaj do miski, wymieszaj i dodaj sól. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku (w sumie dodaj 3 żółtka).

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.

Dodawaj miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto i wyrabiaj kolejne 10 minut.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Cebulę i kapustę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą i mięsem. Dopraw i wymieszaj.

Stolnicę lekko podsyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel na 3 paski o szerokości ok. 10 cm.

Na każdy pasek nałóż farsz i zawiń w rulon. Pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż paszteciki i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Rozbełtaj żółtko i pędzelkiem posmaruj każdy pasztecik.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

paszteciki z mięsem i kapustą
paszteciki z mięsem i kapustą
Koszt przygotowania dania
13.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Paszteciki z mięsem i kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecikach z mięsem i kapustą

Paszteciki z mięsem i kapustą to pomysł na bardzo smaczny dodatek do zup lub na przystawkę, który świetnie sprawdzi się podczas imprez, uroczystości, czy spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Bardzo często podaje się je na przykład do wigilijnego, świątecznego barszczu czerwonego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paszteciki z mięsem i kapustą, aby były smaczne i dobre jako dodatek do większości dań, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Paszteciki możesz przygotować z farszem z mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Bardzo dobrym pomysłem jest również wykorzystanie mięsa z rosołu, czy innych zup, na których wykorzystanie często brakuje pomysłu. Najlepiej wykorzystać kapustę kiszoną, której smak świetnie komponuje się ze smakiem mięsa i przypraw. Dodatkowo możesz dodać również pieczarki lub inne grzyby. Bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie farszu – świetnie sprawdzają się suszone zioła, na przykład majeranek, lubczyk, kminek i czosnek, a jeśli lubisz bardziej pikantne smaki również papryczka chilli czy ostra mielona papryka. Przepis na paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną nie jest bardzo skomplikowany, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jest natomiast dość czasochłonny, dlatego pamiętaj, aby zaplanować sobie ich przygotowanie odpowiednio wcześnie i nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Mimo że przygotowanie farszu powinno zająć Ci nie więcej niż kilkanaście minut, ciasto do pasztecików potrzebuje czasu żeby wyrosnąć. Paszteciki z mięsem i kapustą świetnie sprawdzą się jako przystawka, czy przekąska podczas spotkań w większym gronie, a także jako danie na święta, czy imprezy okolicznościowe. Choć najczęściej podawane są do barszczu, bardzo dobrze sprawdzą się również do innych zup i możesz wykorzystać je na wiele sposobów. Jeśli szukasz przepisu na najlepsze paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku w prosty i przyjemny sposób.

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
229.62 kcal
298.51 kcal
Białko
8.41 g
10.93 g

Węglowodany w pasztecikach z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
22.91 g
29.78 g
Węglowodany przyswajalne
22.13 g
28.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
11.77 g
15.30 g
Tłuszcze nasycone
6.99 g
9.08 g
Tłuszcze nienasycone
4.79 g
6.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.00 g
5.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
93.90 mg
122.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
90.53 µg (mcg)
117.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.92 mg
3.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
88.80 µg (mcg)
115.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.32 mg
Niacyna
2.76 mg
3.59 mg
Foliany
74.10 µg (mcg)
96.33 µg (mcg)
Beta karoten
20.10 µg (mcg)
26.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
208.58 mg
271.16 mg
Potas
167.47 mg
217.71 mg
Wapń
47.23 mg
61.39 mg
Fosfor
117.78 mg
153.11 mg
Magnez
18.80 mg
24.44 mg
Żelazo
2.09 mg
2.71 mg
Cynk
1.14 mg
1.48 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem i kapustą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pasztecików z mięsem i kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
niecała 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób