Paszteciki z mięsem i kapustą

Opublikowano: 26.09.2022 r., 13:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paszteciki z mięsem i kapustą
Paszteciki z mięsem i kapustą
Poznaj przepis na pyszne, domowe paszteciki z mięsem i kapustą.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
298 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (350 g)
  • Drożdże świeże (35 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło niecała 1/2 kostki (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (200 g)
  • Kapusta kiszona (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, miska

Przepis na paszteciki z mięsem i kapustą krok po kroku

Mąkę przesiej do dużej miski.

W szklance rozetrzyj pokruszone drożdże z cukrem. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i 2 łyżki mąki.

Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.

Zawartość szklanki dodaj do miski, wymieszaj i dodaj sól. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku (w sumie dodaj 3 żółtka).

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.

Dodawaj miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto i wyrabiaj kolejne 10 minut.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Cebulę i kapustę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą i mięsem. Dopraw i wymieszaj.

Stolnicę lekko podsyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj. Podziel na 3 paski o szerokości ok. 10 cm.

Na każdy pasek nałóż farsz i zawiń w rulon. Pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż paszteciki i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Rozbełtaj żółtko i pędzelkiem posmaruj każdy pasztecik.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z mięsem i kapustą

Paszteciki z mięsem i kapustą to pomysł na bardzo smaczny dodatek do zup lub na przystawkę, który świetnie sprawdzi się podczas imprez, uroczystości, czy spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Bardzo często podaje się je na przykład do wigilijnego, świątecznego barszczu czerwonego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paszteciki z mięsem i kapustą, aby były smaczne i dobre jako dodatek do większości dań, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Paszteciki możesz przygotować z farszem z mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Bardzo dobrym pomysłem jest również wykorzystanie mięsa z rosołu, czy innych zup, na których wykorzystanie często brakuje pomysłu. Najlepiej wykorzystać kapustę kiszoną, której smak świetnie komponuje się ze smakiem mięsa i przypraw. Dodatkowo możesz dodać również pieczarki lub inne grzyby. Bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie farszu – świetnie sprawdzają się suszone zioła, na przykład majeranek, lubczyk, kminek i czosnek, a jeśli lubisz bardziej pikantne smaki również papryczka chilli czy ostra mielona papryka. Przepis na paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną nie jest bardzo skomplikowany, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jest natomiast dość czasochłonny, dlatego pamiętaj, aby zaplanować sobie ich przygotowanie odpowiednio wcześnie i nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Mimo że przygotowanie farszu powinno zająć Ci nie więcej niż kilkanaście minut, ciasto do pasztecików potrzebuje czasu żeby wyrosnąć. Paszteciki z mięsem i kapustą świetnie sprawdzą się jako przystawka, czy przekąska podczas spotkań w większym gronie, a także jako danie na święta, czy imprezy okolicznościowe. Choć najczęściej podawane są do barszczu, bardzo dobrze sprawdzą się również do innych zup i możesz wykorzystać je na wiele sposobów. Jeśli szukasz przepisu na najlepsze paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku w prosty i przyjemny sposób.

Alergeny w pasztecikach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Aby przygotować paszteciki w jak najmniej kalorycznej wersji można wybrać mięso drobiowe zamiast mięsa czerwonego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
229.62
298.51
Białko (g)
8.41
10.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
22.91
29.78
Węglowodany przyswajalne (g)
22.13
28.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
11.77
15.30
Tłuszcze nasycone (g)
6.99
9.08
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
6.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
5.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.90
122.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
90.53
117.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.92
3.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.80
115.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.57
Ryboflawina (mg)
0.25
0.32
Niacyna (mg)
2.76
3.59
Foliany (µg (mcg))
74.10
96.33
Beta karoten (µg (mcg))
20.10
26.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
208.58
271.16
Potas (mg)
167.47
217.71
Wapń (mg)
47.23
61.39
Fosfor (mg)
117.78
153.11
Magnez (mg)
18.80
24.44
Żelazo (mg)
2.09
2.71
Cynk (mg)
1.14
1.48
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem i kapustą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z mięsem i kapustą

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
niecała 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
37.00