Pasztet z mięsa z rosołu do słoików

Opublikowano: 24.09.2022 r., 17:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików, przygotujesz z podstawowych składników, które zostaną Ci po gotowaniu niedzielnego rosołu. Będzie to dobra decyzja, aby nie marnować resztek produktów.
Przygotowanie 40 min
Pasteryzacja 20 min
305 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Udko kurczaka bez skóry 4 sztuki (600 g)
  • Marchewka 3 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy 1 kawałek (100 g)
  • Por 1/ 2 sztuki (100 g)
  • Bułka tarta 4 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
słoiki, młynek

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu do słoików krok po kroku

Mięso i warzywa były wcześniej ugotowane w rosole.

Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami w młynku.

Wlej oliwę i wsyp bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.

Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej.

Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu.

Pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć.

Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z mięsa z rosołu do słoików

Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do słoików.

Dzięki temu, że warzywa i mięso było gotowane przez kilka godzin nasz pasztet będzie niezwykle aromatyczny.

Mój przepis na pasztet z mięsa z rosołu do słoików powstał gotowanego mięsa z kurczaka, użyłam piersi z kurczaka, które mają niewielką zawartość tłuszczu, ale też udka, które są zdecydowanie bardziej tłuste.

Dzięki temu nasz pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję. Tak naprawdę wszystkie produkty, na których gotowałeś rosół, idealnie się nadadzą na pasztet.

Mięso to zaliczamy do drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. W moim przepisie użyłam bułki tartej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu do słoików?

W pierwszej kolejności obierz ugotowane mięso i pozbaw je kości.

Zmiel mięso w maszynce razem z warzywami.

W międzyczasie wlej oliwę i wsyp bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.

Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej. Gdy masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu lub bulionu warzywnego. Tak przygotowany pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

Nasz prosty przepis na domowy pasztet jest gotowy, śmiało możesz przygotować go w swoim domu.

Alergeny w pasztecie z mięsa z rosołu do słoików

Lista alergenów dla pasztetu z mięsa z rosołu do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu z mięsa z rosołu do słoików

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz pasztet, nawet jeśli nie masz składników z rosołu. Wystarczy je tylko wcześniej ugotować.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
122.25
305.62
Białko (g)
15.56
38.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.61
11.53
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.26
10.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
3.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
6.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.92
4.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
1.96
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: bułka tarta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.72
151.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
85.58
213.95
Witamina B6 (mg)
0.46
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.80
Witamina C (mg)
1.96
4.91
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.60
1.49
Retinol (µg (mcg))
6.96
17.39
Tiamina (mg)
0.11
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.38
Niacyna (mg)
5.57
13.91
Foliany (µg (mcg))
14.32
35.80
Beta karoten (µg (mcg))
792.90
1982.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
90.72
226.81
Potas (mg)
268.59
671.49
Wapń (mg)
21.38
53.44
Fosfor (mg)
158.70
396.74
Magnez (mg)
23.88
59.71
Żelazo (mg)
0.82
2.06
Cynk (mg)
1.06
2.64
Miedź (mg)
0.06
0.16
Mangan (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: marchewka, por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z mięsa z rosołu do słoików 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z mięsa z rosołu do słoików

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Udko kurczaka bez skóry
600 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Marchewka
120 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
1/ 2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
69.30