Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
- Pieczarki (500 g)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
Przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij krótko, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj mięso mielone i przyprawy.
Pod koniec dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez 15 minut.
Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dodaj do farszu.
Pod koniec wsyp bułkę tartą i wymieszaj, farsz jest gotowy, możesz nadziewać paszteciki.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat farszu do pasztecików z mięsa mielonego
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego. Sprawdzi się nie tylko na święta, które zawsze zbliżają się wielkimi krokami, ale też jako posiłek dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój farsz do pasztecików z mięsa mielonego, sprawdzi się on do domowych krokietów, ale także do pierogów. Farsz jest pyszny i uniwersalny, możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak mięso mielone, u mnie z kurczaka, jajko, bułka tarta, pieczarki i odrobina oleju rzepakowego.
W moim przepisie postawiłam na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
W przepisie została użyta zwykła bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić farsz do pasztecików z mięsa mielonego?
W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż do miękkości.
W tym czasie jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, wlej jajko do farszu i wymieszaj, a następnie wsyp bułkę tartą. Dzięki temu nasz domowy farsz do pasztecików z mięsa mielonego będzie bardziej zbity. Skoro tradycyjny farsz jest dobry do spożycia, możesz nadziać paszteciki.
Farsz jest uniwersalny, więc możesz go użyć nie tylko do pasztecików, ale też do naleśników w wersji wytrawnej.
Alergeny w farszu do pasztecików z mięsa mielonego
Lista alergenów dla farszu do pasztecików z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze farszu do pasztecików z mięsa mielonego
Farsz jest uniwersalny i możesz go też użyć do naleśników w wersji wytrawnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.