Farsz do pasztecików z mięsa mielonego

Opublikowano: 23.07.2022 r., 15:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięsny farsz do pasztecików
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Zastąp tradycyjny farsz pieczarkowy na farsz z dodatkiem mięsa mielonego i przygotuj pyszne paszteciki dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 40 min
202 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij krótko, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj mięso mielone i przyprawy.

Pod koniec dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez 15 minut.

Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dodaj do farszu.

Pod koniec wsyp bułkę tartą i wymieszaj, farsz jest gotowy, możesz nadziewać paszteciki.

Jak oceniasz przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego. Sprawdzi się nie tylko na święta, które zawsze zbliżają się wielkimi krokami, ale też jako posiłek dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój farsz do pasztecików z mięsa mielonego, sprawdzi się on do domowych krokietów, ale także do pierogów. Farsz jest pyszny i uniwersalny, możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak mięso mielone, u mnie z kurczaka, jajko, bułka tarta, pieczarki i odrobina oleju rzepakowego.

W moim przepisie postawiłam na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

W przepisie została użyta zwykła bułka tarta, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić farsz do pasztecików z mięsa mielonego?

W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw do smaku, gdy mięso nabierze charakterystycznego brązowego koloru, dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż do miękkości.

W tym czasie jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, wlej jajko do farszu i wymieszaj, a następnie wsyp bułkę tartą. Dzięki temu nasz domowy farsz do pasztecików z mięsa mielonego będzie bardziej zbity. Skoro tradycyjny farsz jest dobry do spożycia, możesz nadziać paszteciki.

Farsz jest uniwersalny, więc możesz go użyć nie tylko do pasztecików, ale też do naleśników w wersji wytrawnej.

Alergeny w farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Lista alergenów dla farszu do pasztecików z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze farszu do pasztecików z mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Farsz jest uniwersalny i możesz go też użyć do naleśników w wersji wytrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
101.04
202.08
Białko (g)
9.44
18.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.65
7.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.00
6.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.70
11.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
3.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
8.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
5.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
2.53
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: jajko, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.66
105.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
7.30
14.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.74
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.30
14.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.94
7.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.99
25.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
46.07
92.15
Potas (mg)
373.54
747.09
Wapń (mg)
12.32
24.63
Fosfor (mg)
125.00
249.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.75
29.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.48
Cynk (mg)
0.93
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do pasztecików z mięsa mielonego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do pasztecików z mięsa mielonego

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
38.80