Fafernuchy
- Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
- Marchewka - 7 dużych sztuk (1000 g)
- Cukier (150 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na fafernuchy krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Do garnka wrzuć marchew, dodaj cukier i smaż marchew przez 10 minut.
Wystudź i przełóż do miski.
Do marchwi przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i pieprz.
Zagnieć gładkie ciasto i podziel na porcje.
Uformuj okrągłe ciasteczka.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.
Wyjmij ciastka z piekarnika i wyłóż na paterę.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Pieguski
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Cantuccini
-
Ciastka na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat fafernuchów
Fafernuchy to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne fafernuchy kurpiowskie to ciastka popularne także na mazurach. Tradycyjne ciasteczka przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Smaczne ciastka idealnie sprawdzą się jako przekąska od piwa lub dodatek do kawy, lub herbaty. Przepis na fafernuchy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, marchewka, cukier, proszek do pieczenia, pieprz.
Jak zrobić fafernuchy? Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Do garnka wrzuć marchew, dodaj cukier i smaż marchew przez 10 minut. Wystudź i przełóż do miski. Do marchwi przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i pieprz. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na porcje. Uformuj okrągłe ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i wyłóż na paterę.
Marchew to warzywo korzeniowe bardzo popularne w Polsce. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy pomaga regulować pracę jelit. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny.
Podsumowując smaczne ciastka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy i herbaty. Podawać można je podczas imprez ze znajomymi. Najlepsze fafernuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w fafernuchach
Lista alergenów dla fafernuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze fafernuchów
Fafernuchy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasteczka zawierają duża ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać go osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.