Fafernuchy

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Korzenne ciasteczka na talerzu
Fafernuchy
Fafernuchy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do piwa. Tradycyjne mazurskie ciastka można przygotować w wersji na słono lub na słodko. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
213 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
  • Marchewka - 7 dużych sztuk (1000 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na fafernuchy krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Do garnka wrzuć marchew, dodaj cukier i smaż marchew przez 10 minut.

Wystudź i przełóż do miski.

Do marchwi przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i pieprz.

Zagnieć gładkie ciasto i podziel na porcje.

Uformuj okrągłe ciasteczka.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wyjmij ciastka z piekarnika i wyłóż na paterę.

Jak oceniasz przepis na fafernuchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat fafernuchów

Fafernuchy to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne fafernuchy kurpiowskie to ciastka popularne także na mazurach. Tradycyjne ciasteczka przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Smaczne ciastka idealnie sprawdzą się jako przekąska od piwa lub dodatek do kawy, lub herbaty. Przepis na fafernuchy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, marchewka, cukier, proszek do pieczenia, pieprz.

Jak zrobić fafernuchy? Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Do garnka wrzuć marchew, dodaj cukier i smaż marchew przez 10 minut. Wystudź i przełóż do miski. Do marchwi przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i pieprz. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na porcje. Uformuj okrągłe ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i wyłóż na paterę.

Marchew to warzywo korzeniowe bardzo popularne w Polsce. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy pomaga regulować pracę jelit. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny.

Podsumowując smaczne ciastka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy i herbaty. Podawać można je podczas imprez ze znajomymi. Najlepsze fafernuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w fafernuchach

Lista alergenów dla fafernuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze fafernuchów

na 100g gotowej potrawy

Fafernuchy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasteczka zawierają duża ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać go osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
213.68
213.68
Białko (g)
7.02
7.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
45.28
45.28
Węglowodany przyswajalne (g)
43.97
43.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.90
0.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
0.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Tiamina (mg)
0.47
0.47
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
3.47
3.47
Foliany (µg (mcg))
76.62
76.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
34.08
34.08
Potas (mg)
299.22
299.22
Wapń (mg)
63.96
63.96
Fosfor (mg)
136.58
136.58
Magnez (mg)
22.34
22.34
Żelazo (mg)
2.77
2.77
Cynk (mg)
0.61
0.61
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny fafernuchów 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fafernuchów

Koszt składników
8.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Marchewka
1000 g
7 dużych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
8.60