Ekspresowe ciasto z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 (320 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Jogurt naturalny (300 ml)
- Truskawki (300 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami krok po kroku
Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.
Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Truskawki umyj i powykrawaj szypułki, następnie owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Truskawki wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociskając je do środka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ekspresowego ciasta z truskawkami
Ekspresowe ciasto z truskawkami to wspaniały deser dla całej rodziny, który sprawdzi się na co dzień. Jest smaczne, proste, a jego pieczenie zajmuje kilka chwil.
Przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na ciekawy wypiek na co dzień. Do jego przygotowania używa się tylko kilku kluczowych produktów. Niewątpliwie, najważniejszym z nich są truskawki. To ciasto najlepiej smakuje latem, kiedy panuje sezon na te owoce. Truskawki są wtedy jędrne, słodkie i bardzo soczyste, dzięki czemu wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Choć to naprawdę ciekawy i smaczny wypiek, to dodatkowo pozwala na przemycenie do menu tych pysznych owoców. Truskawki są niezwykle cennym składnikiem diety. Dostarczają sporo antyoksydantów, dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami, czy przedwczesnym starzeniem się. To również dobre źródło witamy C, która wspiera układ odpornościowy. Dzięki właściwemu połączeniu składników zawsze się udaje i smakuje. Będzie idealnym pomysłem na deser w letnie dni, gdyż właśnie wtedy truskawki są najlepsze i najsłodsze, a to one nadają charakteru całemu ciastu. Jeżeli chcesz, by ciasto było bardziej fit, możesz, zamiast cukru użyć słodzika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ekspresowe ciasto z truskawkami, by było szybkie, łatwe, a w dodatku pyszne, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie. Placek z truskawkami, choć jest naprawdę łatwy, to zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i doskonałą strukturą ciasta. Dzięki odpowiedniej proporcji między jajkami a mąką jest ono super miękkie i sprężyste, tak, że każdy kawałek smakuje wybornie i jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji. Czasami do truskawek dodaje się cukru, jednak w tej wersji taki dodatek został pominięty. To dlatego, że samo ciasto jest niezwykle słodkie, więc pozostawienie owoców lekko kwaskowych, tworzy wspaniałą kompozycję smakową i pozwala całość nieco lepiej zbalansować. Dzięki temu w całym wypieku nie ma zbyt dużo cukru, co zdecydowanie wychodzi na zdrowie. Jednak osoby, które kochają bardzo słodkie ciasta, mogą dodać odrobinę cukru lub dowolnego słodzika do owoców.
Alergeny w ekspresowym cieście z truskawkami
Lista alergenów dla ekspresowego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze ekspresowego ciasta z truskawkami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.