Ekspresowe ciasto z truskawkami

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z truskawkami w blaszce
Ekspresowe ciasto z truskawkami
Ekspresowe ciasto z truskawkami to wspaniały deser dla całej rodziny, który sprawdzi się na co dzień. Jest smaczne, proste, a jego pieczenie zajmuje kilka chwil.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
272 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (320 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Truskawki (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami krok po kroku

Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.

Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.

Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Truskawki umyj i powykrawaj szypułki, następnie owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Truskawki wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociskając je do środka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ekspresowego ciasta z truskawkami

Ekspresowe ciasto z truskawkami to wspaniały deser dla całej rodziny, który sprawdzi się na co dzień. Jest smaczne, proste, a jego pieczenie zajmuje kilka chwil.

Przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na ciekawy wypiek na co dzień. Do jego przygotowania używa się tylko kilku kluczowych produktów. Niewątpliwie, najważniejszym z nich są truskawki. To ciasto najlepiej smakuje latem, kiedy panuje sezon na te owoce. Truskawki są wtedy jędrne, słodkie i bardzo soczyste, dzięki czemu wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Choć to naprawdę ciekawy i smaczny wypiek, to dodatkowo pozwala na przemycenie do menu tych pysznych owoców. Truskawki są niezwykle cennym składnikiem diety. Dostarczają sporo antyoksydantów, dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami, czy przedwczesnym starzeniem się. To również dobre źródło witamy C, która wspiera układ odpornościowy. Dzięki właściwemu połączeniu składników zawsze się udaje i smakuje. Będzie idealnym pomysłem na deser w letnie dni, gdyż właśnie wtedy truskawki są najlepsze i najsłodsze, a to one nadają charakteru całemu ciastu. Jeżeli chcesz, by ciasto było bardziej fit, możesz, zamiast cukru użyć słodzika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ekspresowe ciasto z truskawkami, by było szybkie, łatwe, a w dodatku pyszne, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie. Placek z truskawkami, choć jest naprawdę łatwy, to zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i doskonałą strukturą ciasta. Dzięki odpowiedniej proporcji między jajkami a mąką jest ono super miękkie i sprężyste, tak, że każdy kawałek smakuje wybornie i jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji. Czasami do truskawek dodaje się cukru, jednak w tej wersji taki dodatek został pominięty. To dlatego, że samo ciasto jest niezwykle słodkie, więc pozostawienie owoców lekko kwaskowych, tworzy wspaniałą kompozycję smakową i pozwala całość nieco lepiej zbalansować. Dzięki temu w całym wypieku nie ma zbyt dużo cukru, co zdecydowanie wychodzi na zdrowie. Jednak osoby, które kochają bardzo słodkie ciasta, mogą dodać odrobinę cukru lub dowolnego słodzika do owoców.

Alergeny w ekspresowym cieście z truskawkami

Lista alergenów dla ekspresowego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ekspresowego ciasta z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
217.92
272.40
Białko (g)
6.76
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
29.96
37.45
Węglowodany przyswajalne (g)
29.48
36.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
8.07
10.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
8.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.66
5.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.84
61.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.62
64.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
40.15
50.19
Potas (mg)
188.74
235.92
Wapń (mg)
83.10
103.87
Fosfor (mg)
121.77
152.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.98
23.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
2.28
Cynk (mg)
0.70
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ekspresowego ciasta z truskawkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ekspresowego ciasta z truskawkami

Koszt składników
35.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier trzcinowy
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
35.20