Dynia z piekarnika
- Dynia hokkaido - 1 sztuka (800 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na dynię z piekarnika krok po kroku
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.
Połóż dynię na blachę do pieczenia z papierem.
Dodaj pokrojoną cebulę i ząbki czosnku.
Całość polej oliwą z oliwek, dopraw do smaku ziołami.
Upiecz dynię w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat dyni z piekarnika
Dynia z piekarnika będzie idealną bazą warzywną do wielu smacznych i pożywnych dań.
W szybki sposób wykonasz z niej krem z dyni, pastę warzywną lub pasztet idealny do kanapek.
Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pieczona dynia zawiera mało kalorii ale jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Zatem, jak zrobić dynię z piekarnika? Poznaj mój prosty przepis.
Wystarczy, że dynię pokroisz na mniejsze kawałki, usuniesz pestki. Następnie, przełóż warzywo na blachę do pieczenia z papierem, skropl oliwą z oliwek i posyp świeżymi ziołami.
Do dyni dodaj pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku, dzięki temu dynia będzie bardziej aromatyczna. Jak najbardziej możesz użyć pieczonej cebuli i czosnku do swoich potraw, które charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi, co jest szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym i zimowym. Tak przygotowane warzywa upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na dynię z piekarnika, skoro już wiesz jak upiec i ile czasu to zajmuje, przygotuj swoją pieczoną dynię.
Będzie to dobry pomysł na bazę do wielu dań. W trakcie ich przygotowywania postaw na aromatyczne i wyraziste przyprawy takie jak: kurkuma czy imbir.
Warzywa możesz, także piecz bez użycia tłuszczu.
Alergeny w dyni z piekarnika
Lista alergenów dla dyni z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię z piekarnika
Wartości odżywcze dyni z piekarnika
Z pieczonej dyni w prosty sposób zrobisz wiele potrawy takich jak: zupa krem, pasta warzywna.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.