Drożdżówki ze śliwkami

Opublikowano: 18.08.2021 r., 18:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te smaczne wypieki.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
270 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże suche (5 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (350 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło roślinne (175 g)
  • Śliwki - najlepiej węgierki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na drożdżówki ze śliwkami krok po kroku

Do miski przesiej 300g mąki, dodaj do niej cukier, drożdże, szczyptę soli, mleko trzy jajka. Wszystkie składniki wymieszaj przy pomocy miksera.

Ciasto wymieszane mikserem wyrabiam ręką przez około 10 min. Następnie do ciasta dodaj miękkie masło i składniki miksuj przez około 8 min.

Ciasto pozostaw w misce, którą przykryj ścierką kuchenną i ciasto odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.

W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: w garnku roztop masło. Do miski wsyp cukier, następnie dodaj do niego mąkę, cynamon oraz roztopione masło. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni do uzyskania kruszonki.

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat, następnie ciasto wyrabia j ręką aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Wyrobione ciasto podziel na 12 części.

Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, którą rozgnieć do uzyskania placuszka o grubości około półtora centymetra. W każdy placuszek włóż oczyszczoną i pozbawioną pestki śliwkę. Placuszek zwiń tak, aby śliwka znalazła się we wnętrzu ciasta.

Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między każdą bułeczką.

Bułeczki posmaruj roztrzepanym masłem i posyp je kruszonką.

Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 30 min.

Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to doskonała propozycja na smaczną, fit przekąska. Doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Jest to idealny deser dla najmłodszych. Drożdżówki ze śliwkami świetnie sprawdzą się jako danie zabierane do pracy lub w podróż. Prosty przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwką nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Te pyszne bułeczki to najlepsze rozwiązanie na smaczne wypieki w diecie wegetariańskiej oraz zbilansowanej. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia bułeczek to: drożdże, cukier, mąka pszenna, mleko, jajka, masło roślinne, śliwki, sól oraz cynamon. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych oraz ich cena jest przystępna.

A więc jak zrobić drożdżówki ze śliwkami? Wystarczy że przygotujesz ciasto drożdżowe, z którego następnie uformujesz okrągłe placuszki. Do każdego placuszka włożysz oczyszczono i pozbawioną pestki śliwkę, następnie uformujesz okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę należy posmarować rozbełtanym jajkiem i przygotowaną wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułeczki należy piec przez około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Śliwki użyte do przygotowania drożdżówek są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C oraz witaminę A, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Związki te w pływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Odpowiednia podaż witaminy C wspomaga również układ odpornościowy, który jest szczególnie ważny w okresie wzmożonej zachorowalności. Śliwki są produktami niskokalorycznymi, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując te pyszne bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonała propozycja na przekąskę do kawy i herbaty dla całej rodziny. Przepis na drożdżówki ze śliwkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem śliwki to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Wypiek ten świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ do ich wykonania nie wykorzystano produktów mięsnych.

Alergeny w drożdżówkach ze śliwkami

Lista alergenów dla drożdżówek ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki ze śliwkami to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim przeciw utleniacze, które korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
245.49
270.04
Białko (g)
6.68
7.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
33.45
36.80
Węglowodany przyswajalne (g)
32.36
35.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
9.37
10.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
6.18
6.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
2.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.79
4.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.86
79.05
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
40.78
44.86
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.24
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
1.84
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.53
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
0.88
Retinol (µg (mcg))
37.83
41.61
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
2.11
2.32
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Niacyna (mg)
2.57
2.83
Foliany (µg (mcg))
76.06
83.66
Beta karoten (µg (mcg))
33.61
36.97
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
140.43
154.47
Potas (mg)
104.88
115.37
Wapń (mg)
27.80
30.58
Fosfor (mg)
82.52
90.77
Magnez (mg)
12.55
13.81
Żelazo (mg)
1.73
1.90
Cynk (mg)
0.60
0.66
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek ze śliwkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek ze śliwkami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 750
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło roślinne
175 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 175 g
Śliwki
200 g
najlepiej węgierki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
26.00