Deser z daktyli
- Daktyle suszone (150 g)
- Banan - 1 średnia sztuka (120 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Nasiona chia - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Truskawki (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Miód (20 g)
Przepis na deser z daktyli krok po kroku
Do miseczki wsyp nasiona chia, dodaj miód oraz połowę mleczka kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
Do drugiej miseczki wsyp pokrojone w paski daktyle, zalej je pozostałym mleczkiem kokosowym i również wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia banana obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki, włóż do pojemnika blendera. Do bananów dodaj także 1 łyżeczkę soku z cytryny i zblenduj na gładki mus.
Do namoczonych daktyli z mleczkiem kokosowym dodaj kakao oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki zblenduj na jednolity krem.
Na dno pucharków rozłóż mus bananowy, następnie krem daktylowy oraz nasiona chia z mleczkiem kokosowym.
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, przekrój na 4 części i udekoruj wierzch deseru.
Deser z daktyli możesz schłodzić w lodówce przed podaniem.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat deseru z daktyli
Deser z daktyli suszonych to doskonała propozycja na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszny, domowy deser warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na deser z daktyli nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: daktyle suszone, banany, mleko kokosowe, nasiona chia, truskawki, kakao, miód, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
A jak zrobić deser z daktyli? Do miseczki wsyp nasiona chia, dodaj miód oraz połowę mleczka kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Do drugiej miseczki wsyp pokrojone w paski daktyle, zalej je pozostałym mleczkiem kokosowym i również wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia banana obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki, włóż do pojemnika blendera. Do bananów dodaj także 1 łyżeczkę soku z cytryny i zblenduj na gładki mus. Do namoczonych daktyli z mleczkiem kokosowym dodaj kakao oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki zblenduj na jednolity krem. Na dno pucharków rozłóż mus bananowy, następnie krem daktylowy oraz nasiona chia z mleczkiem kokosowym. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, przekrój na 4 części i udekoruj wierzch deseru. Deser z daktyli możesz schłodzić w lodówce przed podaniem.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Podsumowując: deser z daktyli świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Smaczny deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w deserze z daktyli
Lista alergenów dla deseru z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z daktyli
Wartości odżywcze deseru z daktyli
Deser z daktyli to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Daktyle to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Pamiętaj jednak, że daktyle suszone są produktem wysokokalorycznym.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.