Deser z daktyli

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Daktyle na ciemnym talerzu
Deser z daktyli
Deser z daktyli suszonych stanowi doskonałą propozycję na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczny deser.
Przygotowanie 30 min
337 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Daktyle suszone (150 g)
  • Banan - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Nasiona chia - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Miód (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, miseczki, pucharki

Przepis na deser z daktyli krok po kroku

Do miseczki wsyp nasiona chia, dodaj miód oraz połowę mleczka kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.

Do drugiej miseczki wsyp pokrojone w paski daktyle, zalej je pozostałym mleczkiem kokosowym i również wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia banana obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki, włóż do pojemnika blendera. Do bananów dodaj także 1 łyżeczkę soku z cytryny i zblenduj na gładki mus.

Do namoczonych daktyli z mleczkiem kokosowym dodaj kakao oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki zblenduj na jednolity krem.

Na dno pucharków rozłóż mus bananowy, następnie krem daktylowy oraz nasiona chia z mleczkiem kokosowym.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, przekrój na 4 części i udekoruj wierzch deseru.

Deser z daktyli możesz schłodzić w lodówce przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na deser z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat deseru z daktyli

Deser z daktyli suszonych to doskonała propozycja na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszny, domowy deser warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na deser z daktyli nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: daktyle suszone, banany, mleko kokosowe, nasiona chia, truskawki, kakao, miód, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić deser z daktyli? Do miseczki wsyp nasiona chia, dodaj miód oraz połowę mleczka kokosowego. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Do drugiej miseczki wsyp pokrojone w paski daktyle, zalej je pozostałym mleczkiem kokosowym i również wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia banana obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki, włóż do pojemnika blendera. Do bananów dodaj także 1 łyżeczkę soku z cytryny i zblenduj na gładki mus. Do namoczonych daktyli z mleczkiem kokosowym dodaj kakao oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Składniki zblenduj na jednolity krem. Na dno pucharków rozłóż mus bananowy, następnie krem daktylowy oraz nasiona chia z mleczkiem kokosowym. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, przekrój na 4 części i udekoruj wierzch deseru. Deser z daktyli możesz schłodzić w lodówce przed podaniem.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).

Podsumowując: deser z daktyli świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Smaczny deser jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w deserze z daktyli

Lista alergenów dla deseru z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z daktyli

Wartości odżywcze deseru z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Deser z daktyli to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Daktyle to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Pamiętaj jednak, że daktyle suszone są produktem wysokokalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
143.43
337.06
Białko (g)
3.00
7.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
29.11
68.41
Węglowodany przyswajalne (g)
24.83
58.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.29
10.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
3.22
7.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
3.41
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
4.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
1.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.71
Cholesterol (mg)
4.63
10.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
10.69
25.13
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.30
Witamina C (mg)
13.65
32.08
Retinol (µg (mcg))
9.68
22.76
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.17
0.40
Niacyna (mg)
0.78
1.83
Foliany (µg (mcg))
15.04
35.35
Beta karoten (µg (mcg))
12.02
28.25
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
105.43
247.76
Potas (mg)
285.64
671.26
Wapń (mg)
81.65
191.88
Fosfor (mg)
153.58
360.91
Magnez (mg)
43.48
102.19
Żelazo (mg)
0.97
2.28
Cynk (mg)
0.57
1.35
Miedź (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z daktyli 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z daktyli

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
150 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 150 g
Banan
120 g
1 średnia sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Nasiona chia
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 40 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
51.80