Przepis na czulent krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek

Wołowinę pokrój w dużą kostkę i dopraw.

Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.

Posiekaj czosnek.

Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę.

Na spód garnka wyłóż cebulę i czosnek.

Następnie wsyp kaszę, ułóż na niej warzywa i fasolę.

Wyłóż mięso, na nie pomidory z puszki i wlej 1000 ml wody.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 9-10 godzin.

Czulent podany w brązowej misce. Obok niej stoją miseczki z przyprawami.
Czulent
Koszt przygotowania dania
18.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
41

Czulent - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czulencie

Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w szabat. Garnek z potrawą zanosiło się do miejscowej piekarni, gdzie dochodziło całą noc w piecu chlebowym. Domowy czulent pieczony w piekarniku będzie nieco inny w smaku, warto jednak spróbować tej potrawy. Przepis na czulent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, fasola, czosnek, ziemniaki, pomidory z puszki, marchew, seler, sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli.

Jak zrobić czulent? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Posiekaj czosnek. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. W garnku układaj warstwami składniki. Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, woda i przyprawy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 9-10 godzin. Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku lub dużej brytfannie.

Wołowina to mięso zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Mięso wołowe zawiera bardzo duża ilość białka. Żelazo zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzić mogą do anemii, dlatego powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętajmy, aby zawsze kupować mięso dobrej jakości, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie mamy pewność co do świeżości i jakości kupionego mięsa. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew po poddaniu obróbce termicznej staje się bardziej słodka i zwiększa się jej indeks glikemiczny.

Podsumowując wołowy czulent to pomysł na tradycyjny posiłek na szabat. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Smaczny czulent jest idealny na obiad na sobotę. Mięso i przyprawy można pozostawić w lodówce na noc. Gulasz pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze czulentu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny czulentu 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czulencie

Lista alergenów dla czulentu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na czulent nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania czulentu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1400 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Fasola biała jaś nasiona suche
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pomidory w puszce
1200 g
3 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Marchewka
400 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jak oceniasz przepis na czulent
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób