Czulent

Opublikowano: 21.04.2022 r., 15:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czulent podany w brązowej misce. Obok niej stoją miseczki z przyprawami.
Czulent
Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, które gotuje się długo w dużym garnku. Potrawę przygotowuje się na szabat. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 600 min
391 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wołowa (1400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Fasola biała jaś nasiona suche (300 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce 3 małe puszki (1200 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na czulent krok po kroku

Wołowinę pokrój w dużą kostkę i dopraw.

Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.

Posiekaj czosnek.

Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę.

Na spód garnka wyłóż cebulę i czosnek.

Następnie wsyp kaszę, ułóż na niej warzywa i fasolę.

Wyłóż mięso, na nie pomidory z puszki i wlej 1000 ml wody.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 9-10 godzin.

Jak oceniasz przepis na czulent
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat czulentu

Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w szabat. Garnek z potrawą zanosiło się do miejscowej piekarni, gdzie dochodziło całą noc w piecu chlebowym. Domowy czulent pieczony w piekarniku będzie nieco inny w smaku, warto jednak spróbować tej potrawy. Przepis na czulent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, fasola, czosnek, ziemniaki, pomidory z puszki, marchew, seler, sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli.

Jak zrobić czulent? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Posiekaj czosnek. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. W garnku układaj warstwami składniki. Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, woda i przyprawy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 9-10 godzin. Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku lub dużej brytfannie.

Wołowina to mięso zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Mięso wołowe zawiera bardzo duża ilość białka. Żelazo zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzić mogą do anemii, dlatego powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętajmy, aby zawsze kupować mięso dobrej jakości, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie mamy pewność co do świeżości i jakości kupionego mięsa. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew po poddaniu obróbce termicznej staje się bardziej słodka i zwiększa się jej indeks glikemiczny.

Podsumowując wołowy czulent to pomysł na tradycyjny posiłek na szabat. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Smaczny czulent jest idealny na obiad na sobotę. Mięso i przyprawy można pozostawić w lodówce na noc. Gulasz pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w czulencie

Lista alergenów dla czulentu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze czulentu

na 100g gotowej potrawy

Czulent to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Czulent zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
93.26
391.70
Białko (g)
9.07
38.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
7.93
33.31
Węglowodany przyswajalne (g)
4.37
18.34
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
8.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.43
10.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
5.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
4.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
3.46
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.68
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.31
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.67
78.40
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
82.67
347.20
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.14
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.33
5.57
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.68
23.87
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.90
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
8.77
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.12
46.70
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
826.07
3469.50
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
85.24
358.00
Potas (mg)
285.74
1200.10
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.62
82.40
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.45
384.10
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.07
75.90
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
4.96
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.48
6.22
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czulentu 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czulentu

Koszt składników
133.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1400 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
98.00
Za 1400 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Fasola biała jaś nasiona suche
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pomidory w puszce
1200 g
3 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Marchewka
400 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
133.40