Czulent
- Łopatka wołowa (1400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Fasola biała jaś nasiona suche (300 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce - 3 małe puszki (1200 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (400 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
Przepis na czulent krok po kroku
Wołowinę pokrój w dużą kostkę i dopraw.
Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra.
Posiekaj czosnek.
Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę.
Na spód garnka wyłóż cebulę i czosnek.
Następnie wsyp kaszę, ułóż na niej warzywa i fasolę.
Wyłóż mięso, na nie pomidory z puszki i wlej 1000 ml wody.
Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 9-10 godzin.
Więcej informacji na temat czulentu
Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w szabat. Garnek z potrawą zanosiło się do miejscowej piekarni, gdzie dochodziło całą noc w piecu chlebowym. Domowy czulent pieczony w piekarniku będzie nieco inny w smaku, warto jednak spróbować tej potrawy. Przepis na czulent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wołowina, cebula, fasola, czosnek, ziemniaki, pomidory z puszki, marchew, seler, sól, pieprz, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli.
Jak zrobić czulent? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Fasolę namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra. Posiekaj czosnek. Obierz marchew, ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. W garnku układaj warstwami składniki. Zacznij od cebuli i czosnku, następnie kasza, warzywa, fasola, mięso, pomidory z puszki, woda i przyprawy. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 9-10 godzin. Danie najlepiej przygotować w żeliwnym garnku lub dużej brytfannie.
Wołowina to mięso zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin. Mięso wołowe zawiera bardzo duża ilość białka. Żelazo zawarte w mięsie jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzić mogą do anemii, dlatego powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętajmy, aby zawsze kupować mięso dobrej jakości, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie mamy pewność co do świeżości i jakości kupionego mięsa. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew po poddaniu obróbce termicznej staje się bardziej słodka i zwiększa się jej indeks glikemiczny.
Podsumowując wołowy czulent to pomysł na tradycyjny posiłek na szabat. Prosty przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Smaczny czulent jest idealny na obiad na sobotę. Mięso i przyprawy można pozostawić w lodówce na noc. Gulasz pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w czulencie
Lista alergenów dla czulentu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze czulentu
Czulent to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Czulent zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.