Czekodżem

Opublikowano: 25.04.2023 r., 9:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekodżem w słoiku na stole
Czekodżem
Poznaj przepis na pyszny, domowy czekodżem idealny do ciast i słodkich dań.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 200 min
22 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 100 porcji
  • Śliwki (3000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (300 g)
  • Kakao niesłodzone (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na czekodżem krok po kroku

Śliwki bardzo dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Umieść śliwki w garnku, zasyp cukier i zacznij podgrzewać.

Śliwki gotuj ok. 2,5-3 h na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

Dodaj kakao, wymieszaj i gotuj kolejne 30-60 minut.

Gorący czekodżem przekładaj do wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręć i odstaw wieczkiem do dołu na ok. 15 minut.

Jak oceniasz przepis na czekodżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat czekodżemu

Czekodżem to pomysł na pyszne, domowe słodkie przetwory w postaci oryginalnego dżemu owocowego z dodatkiem kakao. Możesz przygotować je z dowolnych owoców. Czekodżem śliwkowy to tylko jedna z wielu możliwości. Równie pyszny będzie dżem z czekoladą i malinami, truskawkami lub wiśniami. Śliwki to bardzo zdrowe owoce będące źródłem polifenoli, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które mają bardzo szeroki, pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, warto przygotowywać z nich domowe przetwory, dzięki którym możliwe będzie cieszenie się ich smakiem przez dłuższy czas bez względu na porę roku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czekodżem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Składniki, które są niezbędne do tego, aby przygotować smaczny, domowy czekodżem dla dzieci i dorosłych to świeże, sezonowe śliwki na przykład węgierki, naturalne, ciemne kakao oraz coś do posłodzenia. Tradycyjnie wykorzystuje się w tym celu cukier, jednak warto zastąpić go ksylitolem. Dzięki temu czekodżem będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny. Przepis na czekodżem jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki będziesz podgrzewać w garnku z dodatkiem cukru lub ksylitolu, a na koniec połączysz z kakao. To wszystko, co musisz zrobić, pamiętaj jednak, że czas gotowania czekodżemu powinien wynosić ok. 3 godzin. Dlatego zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Czekodżem jest dobry na wiele okazji, świetnie sprawdzi się jako dodatek na przykład do owsianek, naleśników, placków, czy gofrów na słodko. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na najlepszy czekodżem śliwkowy.

Alergeny w czekodżemie

Lista alergenów dla czekodżemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czekodżem

Wartości odżywcze czekodżemu

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru czekodżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
76.06
22.82
Białko (g)
1.97
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
22.16
6.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.37
5.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.79
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
1.20
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
0.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
14.37
4.31
Witamina C (mg)
8.03
2.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
160.56
48.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
1.48
0.44
Wapń (mg)
14.08
4.23
Żelazo (mg)
1.12
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny czekodżemu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekodżemu

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
3000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 6
30.00
Za 3000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
300 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 300 g
Kakao niesłodzone
250 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
15.62
Za 250 g
Koszt składników
72.00