Czarny tort

Opublikowano: 04.09.2022 r., 9:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciemny elegancki tort czekoladowy
Czarny tort
Czary tort idealnie sprawdzi się na tematyczne spotkania, poznaj mój przepis i przekonaj się jak przygotować ciasto zabarwione na czarno.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
500 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Barwnik do ciast - 2 łyżki (20 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Maślanka 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (300 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Maliny - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na czarny tort krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj kakao i barwnik, wlej maślankę, połącz składniki za pomocą rózgi.

Wbij jajka, wlej olej i 200 ml wody.

Wsyp cukier waniliowy i sodę, wymieszaj i przelej masę do okrągłej foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Ostudź warstwę ciasta, a następnie przekrój ją na pół.

Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem.

Przełóż upieczone blaty ciasta kremem, na samej górze ułóż maliny.

Jak oceniasz przepis na czarny tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat czarnego tortu

Poznaj mój sprawdzony przepis na czarny tort, jest on niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu, a tort wychodzi pyszny i bardzo efektowny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna – u mnie tortowa, cukier, jajka, kakao, barwnik w kolorze czarnym, śmietanka kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, odrobina sody oczyszczonej oraz owoce. Ja wykonałam tort czekoladowy z malinami, świetnie też sprawdzą się borówki czy truskawki. Składniki te bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Do przygotowania tortu potrzebny jest serek mascarpone, który w połączeniu z masą kajmakową da nam pyszny krem. Pamiętaj jednak, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light. Zamiast niego możesz, także przygotować tort z bitą śmietaną domowej roboty.

Przepis na czarny tort to najlepszy pomysł na imprezę urodzinową. Pokochają go nie tylko dzieci, ale też dorośli. Dokładnie jak zrobić czarny tort i jak powstaje masa do tortu, przeczytaj nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczny jest czarny tort urodzinowy.

Alergeny w czarnym torcie

Lista alergenów dla czarnego tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze czarnego tortu

na 100g gotowej potrawy

Zamiast malin możesz postawić na inne dowolne owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
333.37
500.05
Białko (g)
3.35
5.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
26.99
40.49
Węglowodany przyswajalne (g)
25.62
38.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
2.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
23.72
35.59
Tłuszcze nasycone (g)
11.76
17.64
Tłuszcze nienasycone (g)
11.96
17.95
Cholesterol (mg)
38.34
57.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
3.40
5.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
40.49
60.74
Potas (mg)
76.27
114.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.38
69.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
1.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czarnego tortu 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czarnego tortu

Koszt składników
78.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Barwnik do ciast
20 g
2 łyżki
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
78.90