Czarny tort
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Barwnik do ciast - 2 łyżki (20 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Maślanka 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (300 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Maliny - 1 szklanka (250 g)
Przepis na czarny tort krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj kakao i barwnik, wlej maślankę, połącz składniki za pomocą rózgi.
Wbij jajka, wlej olej i 200 ml wody.
Wsyp cukier waniliowy i sodę, wymieszaj i przelej masę do okrągłej foremki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Ostudź warstwę ciasta, a następnie przekrój ją na pół.
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem.
Przełóż upieczone blaty ciasta kremem, na samej górze ułóż maliny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat czarnego tortu
Poznaj mój sprawdzony przepis na czarny tort, jest on niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu, a tort wychodzi pyszny i bardzo efektowny.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna – u mnie tortowa, cukier, jajka, kakao, barwnik w kolorze czarnym, śmietanka kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, odrobina sody oczyszczonej oraz owoce. Ja wykonałam tort czekoladowy z malinami, świetnie też sprawdzą się borówki czy truskawki. Składniki te bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Do przygotowania tortu potrzebny jest serek mascarpone, który w połączeniu z masą kajmakową da nam pyszny krem. Pamiętaj jednak, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light. Zamiast niego możesz, także przygotować tort z bitą śmietaną domowej roboty.
Przepis na czarny tort to najlepszy pomysł na imprezę urodzinową. Pokochają go nie tylko dzieci, ale też dorośli. Dokładnie jak zrobić czarny tort i jak powstaje masa do tortu, przeczytaj nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczny jest czarny tort urodzinowy.
Alergeny w czarnym torcie
Lista alergenów dla czarnego tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze czarnego tortu
Zamiast malin możesz postawić na inne dowolne owoce.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.