Przepis na czarny tort krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj kakao i barwnik, wlej maślankę, połącz składniki za pomocą rózgi.

Wbij jajka, wlej olej i 200 ml wody.

Wsyp cukier waniliowy i sodę, wymieszaj i przelej masę do okrągłej foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Ostudź warstwę ciasta, a następnie przekrój ją na pół.

Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem.

Przełóż upieczone blaty ciasta kremem, na samej górze ułóż maliny.

czarny tort
Czarny tort
Koszt przygotowania dania
51.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
500 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Czarny tort - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czarnym torcie

Poznaj mój sprawdzony przepis na czarny tort, jest on niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu, a tort wychodzi pyszny i bardzo efektowny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna – u mnie tortowa, cukier, jajka, kakao, barwnik w kolorze czarnym, śmietanka kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, odrobina sody oczyszczonej oraz owoce. Ja wykonałam tort czekoladowy z malinami, świetnie też sprawdzą się borówki czy truskawki. Składniki te bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Do przygotowania tortu potrzebny jest serek mascarpone, który w połączeniu z masą kajmakową da nam pyszny krem. Pamiętaj jednak, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light. Zamiast niego możesz, także przygotować tort z bitą śmietaną domowej roboty.

Przepis na czarny tort to najlepszy pomysł na imprezę urodzinową. Pokochają go nie tylko dzieci, ale też dorośli. Dokładnie jak zrobić czarny tort i jak powstaje masa do tortu, przeczytaj nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczny jest czarny tort urodzinowy.

Wartości odżywcze czarnego tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
333.37 kcal
500.05 kcal
Białko
3.35 g
5.02 g

Węglowodany w czarnym torcie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
26.99 g
40.49 g
Węglowodany przyswajalne
25.62 g
38.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
2.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
23.72 g
35.59 g
Tłuszcze nasycone
11.76 g
17.64 g
Tłuszcze nienasycone
11.96 g
17.95 g
Cholesterol
38.34 mg
57.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czarny tort

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C
3.40 mg
5.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czarny tort

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
40.49 mg
60.74 mg
Potas
76.27 mg
114.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
46.38 mg
69.57 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
1.84 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czarnego tortu 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czarnym torcie

Lista alergenów dla czarnego tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania czarnego tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Barwnik do ciast
20 g
2 łyżki
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
78.90
Jak oceniasz przepis na czarny tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób