Cynadry

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cynadry podane z dodatkiem ziemniaków na białym talerzu.
Cynadry
Cynadry to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Nerki w sosie własnym świetnie sprawdzą się z dodatkiem ziemniaków i surówki z kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
282 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Nerki wieprzowe (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (120 g)
  • Bulion drobiowy 2 szklanki (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na cynadry krok po kroku

Nerki oczyść z błon i pokrój w kostkę.

Oprósz mąką pszenną.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule.

Dodaj nerki i smaż przez 5 minut.

Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na cynadry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat cynader

Cynadry to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe nerki zwane także cynaderkami podaje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Przepis na cynadry jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: nerki wieprzowe, cebula, marchew, bulion drobiowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić cynadry? Nerki oczyść z błon i pokrój w kostkę. Oprósz mąką pszenną. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule. Dodaj nerki i smaż przez 5 minut. Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Marchew jest warzywem korzeniowym, które jest częstym dodatkiem do potraw. Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz beta-karotenu. Beta-karoten jest substratem potrzebnym do syntezy witaminy A. Beta karoten jest także barwnikiem roślinnym, który obecny jest w największej ilości w marchwi, lecz spotkać go można także w zielonych liściach i niektórych owocach. Podroby to dobry sposób na tani obiad. Podroby są bardzo popularne w kuchni polskiej. Zawierają one dużą ilość składników mineralnych i są gęste energetycznie. Co oznacza dużą ilość kalorii w niewielkiej ilości produktu. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.

Podsumowując prosty przepis na smaczne podroby sprawdzi się na danie dla całej rodziny. Wiesz już jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczne cynadry wieprzowe to potrawa bardzo gęsta energetycznie. Pyszne danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w cynadrach

Lista alergenów dla cynader przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze cynader

na 100g gotowej potrawy

Cynadry to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Cynadry są dość kaloryczne i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Cynadry zawierają także sporą ilość witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
80.71
282.50
Białko (g)
6.87
24.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.41
18.92
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
17.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.42
11.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
3.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
8.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
6.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.24
392.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
96.59
338.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.98
10.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.04
28.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.63
72.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.64
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.34
11.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.15
95.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
179.29
627.50
Potas (mg)
146.71
513.50
Wapń (mg)
13.26
46.41
Fosfor (mg)
85.73
300.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.90
38.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.11
7.38
Cynk (mg)
1.09
3.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cynader 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynader

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nerki wieprzowe
500 g
9.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
120 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50