Cordon bleu
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Ser gouda - 4 plastry (80 g)
- Szynka wieprzowa - 4 plastry (80 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 5 pełnych łyżek (100 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na cordon bleu krok po kroku
Z piersi wykrój 4 równe kotlety. Rozbij je na cienkie płaty. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem.
Na środku każdego kotleta ułóż szynkę a na nią połóż ser. Każdy kotlet złóż na pół.
Na osobny talerz wbij jajko i rozmieszaj je widelcem. Na drugi talerz wysyp bułkę tarta.
Każdego kotleta mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety po 5 minut z każdej strony.
Więcej informacji na temat cordon bleu
Cordon bleu to pyszny kotlet, który nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Jest pełen cudownego, rozpływającego się w ustach sera i smacznej wędliny. To idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak sprawia, że można jeść go bezustannie. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Kotlet cordon bleu jest potrawą niezwykle popularną, zwłaszcza w restauracjach. To dlatego, że taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i smakuje naprawdę pysznie. Ser pod wpływem ciepła roztapia się i pokrywa cały kotlet, dzięki temu mięsa nie trzeba nawet bardzo doprawiać, wystarczy dodatek sera i szynki.
W tej wersji do zrobienia tego dania używa się mięsa z kurczaka, to lepszy wybór niż wieprzowina, gdyż ma mniej tłuszczu a mięso jest bardziej kruche. Mniejsza zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to alternatywa dużo zdrowsza i lepsza dla organizmu.
Przepis na cordon bleu jest naprawdę prosty, tak że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Choć danie wydaje się skomplikowane, to wystarczy kilka chwil, by je przygotować. Wychodzi idealnie pyszne, lepsze niż z restauracji. A wszystko to można przygotować w kilka chwil.
Do zrobienia tego dania najlepszy będzie filet. Choć idealnie sprawdzi się kurczak, można też użyć indyka. Jednak warto wtedy dobrze rozbić mięso, by było cienkie. W niektórych przepisach wykonuje się tego kotleta ze schabu, jednak to nie jest idealne rozwiązanie. W takiej opcji mięso jest ciężkostrawne, tłuste i ma dużo więcej kalorii. To opcja, która nie jest tak zdrowa dla układu krwionośnego.
Ten drobiowy kotlet z szynką i serem jest tak wspaniały, że każdy kto go spróbuje na pewno będzie nim oczarowany. To nieskomplikowany pomysł na wspaniały deser dla całej rodziny. Ten szwajcarski kotlet świetnie syci i pasuje do ziemniaków w każdej postaci, można go również podawać z grzankami. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić cordon bleu, w sposób naprawdę szybki, jednak wciąż smakujący wspaniale. Choć tradycyjnie wykonywany jest z cielęciny, to w wersji z kurczakiem jest przyjemnie lekki i smaczny.
Alergeny w cordon bleu
Lista alergenów dla cordon bleu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze cordon bleu
Ten przepis choć może być wykorzystywany na co dzień, to jednak warto pamiętać że ma dość sporo kalorii, a do jego wykonania niezbędne jest smażenie, które nie jest zbyt polecaną obróbką termiczną.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.