Cordon bleu

Opublikowano: 14.06.2021 r., 11:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cordon bleu przepołowiony i ułożony na czarnej desce.
Cordon bleu
Cordon bleu to szwajcarski kotlet, który zdobył popularność w polskiej kuchni. To dlatego, że jest niezwykle chrupiący i skrywa rozpływające się w ustach nadzienie.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
474 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 szt (400 g)
  • Ser gouda 4 plastry (80 g)
  • Szynka wieprzowa 4 plastry (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 5 pełnych łyżek (100 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na cordon bleu krok po kroku

Z piersi wykrój 4 równe kotlety. Rozbij je na cienkie płaty. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem.

Na środku każdego kotleta ułóż szynkę a na nią połóż ser. Każdy kotlet złóż na pół.

Na osobny talerz wbij jajko i rozmieszaj je widelcem. Na drugi talerz wysyp bułkę tarta.

Każdego kotleta mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na cordon bleu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat cordon bleu

Cordon bleu to pyszny kotlet, który nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Jest pełen cudownego, rozpływającego się w ustach sera i smacznej wędliny. To idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak sprawia, że można jeść go bezustannie. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

Kotlet cordon bleu jest potrawą niezwykle popularną, zwłaszcza w restauracjach. To dlatego, że taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i smakuje naprawdę pysznie. Ser pod wpływem ciepła roztapia się i pokrywa cały kotlet, dzięki temu mięsa nie trzeba nawet bardzo doprawiać, wystarczy dodatek sera i szynki.

W tej wersji do zrobienia tego dania używa się mięsa z kurczaka, to lepszy wybór niż wieprzowina, gdyż ma mniej tłuszczu a mięso jest bardziej kruche. Mniejsza zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to alternatywa dużo zdrowsza i lepsza dla organizmu.

Przepis na cordon bleu jest naprawdę prosty, tak że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Choć danie wydaje się skomplikowane, to wystarczy kilka chwil, by je przygotować. Wychodzi idealnie pyszne, lepsze niż z restauracji. A wszystko to można przygotować w kilka chwil.

Do zrobienia tego dania najlepszy będzie filet. Choć idealnie sprawdzi się kurczak, można też użyć indyka. Jednak warto wtedy dobrze rozbić mięso, by było cienkie. W niektórych przepisach wykonuje się tego kotleta ze schabu, jednak to nie jest idealne rozwiązanie. W takiej opcji mięso jest ciężkostrawne, tłuste i ma dużo więcej kalorii. To opcja, która nie jest tak zdrowa dla układu krwionośnego.

Ten drobiowy kotlet z szynką i serem jest tak wspaniały, że każdy kto go spróbuje na pewno będzie nim oczarowany. To nieskomplikowany pomysł na wspaniały deser dla całej rodziny. Ten szwajcarski kotlet świetnie syci i pasuje do ziemniaków w każdej postaci, można go również podawać z grzankami. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić cordon bleu, w sposób naprawdę szybki, jednak wciąż smakujący wspaniale. Choć tradycyjnie wykonywany jest z cielęciny, to w wersji z kurczakiem jest przyjemnie lekki i smaczny.

Alergeny w cordon bleu

Lista alergenów dla cordon bleu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze cordon bleu

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis choć może być wykorzystywany na co dzień, to jednak warto pamiętać że ma dość sporo kalorii, a do jego wykonania niezbędne jest smażenie, które nie jest zbyt polecaną obróbką termiczną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
245.99
474.77
Białko (g)
19.11
36.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
9.60
18.53
Węglowodany przyswajalne (g)
9.02
17.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
14.14
27.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
9.50
Tłuszcze nienasycone (g)
9.22
17.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.61
14.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
3.09
Cholesterol (mg)
81.83
157.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
33.03
63.75
Witamina B6 (mg)
0.49
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.86
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.53
Witamina E (mg)
1.64
3.16
Retinol (µg (mcg))
32.93
63.55
Tiamina (mg)
0.25
0.49
Ryboflawina (mg)
0.24
0.47
Niacyna (mg)
6.41
12.38
Foliany (µg (mcg))
24.26
46.83
Beta karoten (µg (mcg))
1.03
1.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
312.48
603.08
Potas (mg)
259.88
501.58
Wapń (mg)
103.33
199.43
Fosfor (mg)
228.99
441.96
Magnez (mg)
26.01
50.20
Żelazo (mg)
1.15
2.22
Cynk (mg)
1.30
2.50
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny cordon bleu 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cordon bleu

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser gouda
80 g
4 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Szynka wieprzowa
80 g
4 plastry
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
100 g
5 pełnych łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
55.00