Congee
- Ryż biały (50 g)
- Brzoskwinie w syropie (200 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na congee krok po kroku
Do garnka wsyp ryż, zalej szklanką wody i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i zostaw na 4 h.
Do osobnego rondelka włóż brzoskwinie, dodaj niewielką ilość wody i duś przez chwilę. Dopraw cukrem.
Ryż wyłóż na talerz i polej go owocami.
Możesz posypać go świeżymi ziołami, np. miętą.
Więcej informacji na temat congee
Congee to smaczna potrawa pochodząca z Chin. Ze względu na możliwość licznych zmian jest potrawą niezwykle uniwersalną. Z tym przepisem przygotujesz je w kilka chwil.
Przepis na congee to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na śniadanie. Jednak czym dokładnie jest congee? To prosty kleik na bazie ryżu i wody. Można powiedzieć, że owsianka ryżowa, która jest nieco gęstsza, ale równie smaczna, czy zdrowa. Congee nie należy do potraw wyrafinowanych, czy szalonych. Można spotkać się z mnogością przepisów na nie, bo da się je zrobić w kilkunastu wariantach smakowych. Wszystko zależy od naszej kreatywności, a także preferencji. Congee w wersji z owocami sprawdzi się na śniadanie, a to wytrawne na kolacje. Warto jednak wiedzieć, że w Chinach również opcję "na słono" zjada się na śniadanie. Może się wydawać, że kleik na bazie ryżu nie jest zbyt ciekawą opcją, by zacząć dzień. Warto jednak skorzystać z tego przepisu, by przekonać się, że jest zupełnie inaczej. To danie, które niezwykle rozgrzewa od środka. Sprawdza się doskonale przy problemach żołądkowych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić congee, by było pyszne, lekki i smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie komponuje się z dodatkami słodkimi, jak i słonymi. Ze względu na możliwość uniwersalnego przygotowania świetnie sprawdza się na wiele różnych okazji. Ta potrawa to prawdziwe azjatyckie danie, które można przygotować bez konieczności sięgania po drogie, czy niedostępne składniki. Wszystko znajdziesz w każdym, nawet mniejszym sklepie. Do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil. Nie potrzeba też żadnego większego doświadczenia, czy specjalistycznego sprzętu. Choć zwykle kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem, można przygotować go w taki sposób, by, zamiast nudzić i odstraszać, zachwycał wspaniałym smakiem. I wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy zwykły garnek lub rondelek, jeśli porcja ma wystarczyć tylko dla jednej osoby. Choć może wydawać się, że to danie pracochłonne, to wcale tak nie jest. Wystarcz odrobina cierpliwości, by doczekać aż ryż się rozkleikuje i będzie bardzo miękki.
Alergeny w congee
Lista alergenów dla congee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na congee
Wartości odżywcze congee
To zdrowa opcja, dla osób na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.