Comida por quilo
- Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Bakłażan - 2 małe sztuki (500 g)
- Cukinia - 2 małe sztuki (500 g)
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
- Ryż biały (600 g)
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
- Masło klarowane (300 g)
Przepis na comida por quilo krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 50 g masła klarowanego i zeszklij cebulę.
Dodaj kurczaka na patelnię i usmaż.
Wlej pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i gotuj przez 20 minut.
Pokrój w kostkę bakłażana i cukinię.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 100 g masła klarowanego, usmaż warzywa, dopraw je czosnkiem, solą i pieprzem
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Obierz ziemniaki i pokrój w ćwiartki.
Dodaj do ziemniaków przyprawę i kawałki masła klarowanego.
Piecz w nagrzanym do 240 stopni C piekarniku przez około 30 minut.
Wszystkie dania przełóż na półmiski.
Więcej informacji na temat comida por quilo
Comida por quilo to bardzo popularny na całym świecie sposób podawania i sprzedaży jedzenia. Z dosłownego tłumaczenia oznacza jedzenie na kilogram. Jest to forma baru obiadowego, w którym możemy nałożyć na talerz to na co mamy ochotę. Podana jest cena najczęściej za 100 gram jedzenia. Do wyboru są zupy, dania mięsne, jarskie, makarony, zapiekanki, surówki z warzyw świeżych i pieczonych. Ograniczeniem jest jedynie trwałość potrawy podczas jej przechowywania. Jedzenie tego typu może być naprawdę smaczne i zdrowe. Musi być przygotowane ze składników dobrej jakości, na bieżąco. Jeśli żywność jest podgrzewana przez długi czas, traci ona swoje właściwości odżywcze. Bary tego typu najczęściej znajdują się w dużych miastach, gdzie mamy pewność na bardzo duży popyt. Potrawy przechowywane są w specjalnych podgrzewanych ladach. Dzięki dużej różnorodności potraw możemy skosztować wielu różnych dań w jednym czasie. Bary obiadowe sprzedające jedzenie na kilogramy są doskonałym pomysłem dla osób pracujących, które nie mają zbyt dużo czasu na spożycie posiłku. Bary chcąc sprzedać przygotowane jedzenie, na kilka godzin przed zamknięciem przeceniają o połowę swoje produkty.
Sposób podania comida por quilo można wykorzystać podczas spotkań ze znajomymi. Ciekawym pomysłem jest ugotowanie różnych sosów mięsnych i warzywnych. Podanie do nich dwóch lub więcej dodatków skrobiowych takich jak ryż, ziemniaki czy chleb oraz przygotowanie dwóch różnych sałatek. Każdy ma możliwość łączyć smaki wedle swoich upodobań.
Naszym pomysłem na tego typu danie jest sos pomidorowy z kurczakiem, ragout warzywne, gotowany ryż i pieczone ziemniaki. Do przygotowania tych potraw potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś kurczaka, pomidory w puszce, cebula, bazylia, bakłażan, cukinia, papryka czerwona, ryż biały, ziemniaki, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane. Koniecznie wypróbuj taką formę podania jedzenia podczas spotkań ze znajomymi. Jedzenie tak podane przypomina coś na kształt bufetu szwedzkiego. Pamiętaj, aby dania tego typu przygotowywać zawsze na świeżo.
Alergeny w comida por quilo
Lista alergenów dla comida por quilo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze comida por quilo
Comida por quilo to ciekawa forma podania jedzenia. Możesz urozmaicić swój codzienny jadłospis, spożywając danie z barów tego typu. Tylko od Ciebie zależy jakie dania znajdą się na twoim talerzu. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.