Przepis na ciasto z serkiem waniliowym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Cały czas miksując dodaj cukier i miksuj do połączenia składników.

Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

W misce umieść serek waniliowy.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki.

Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki.

Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową.

Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Ciasto z serkiem waniliowym podane na niebieskich, ozdobnych talerzykach.
Ciasto z serkiem waniliowym
Koszt przygotowania dania
38.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
712 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Ciasto z serkiem waniliowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z serkiem waniliowym

Ciasto z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na najlepsze ciasto z owocami. Szybkie ciasto świetnie komponuje się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto z serkiem waniliowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, serek waniliowy, truskawki, żelatyna, galaretka truskawkowa.

Jak zrobić ciasto z serkiem waniliowym? Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj cukier i miksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misce umieść serek waniliowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki. Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki. Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Waniliowy serek możesz przygotować w domu, dodając do niego cukier z prawdziwą wanilią.

Podsumowując pyszne wilgotne ciasto świetnie sprawdzi się jako lekki deser w upalne dni. Ciasto jest proste i można je przygotować z dodatkiem innych owoców. Ciasto jest dobre do spożycia, dopiero po schłodzeniu w lodówce weź to pod uwagę planując jego przygotowanie. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze ciasta z serkiem waniliowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
245.63 kcal
712.32 kcal
Białko
8.57 g
24.86 g

Węglowodany w cieście z serkiem waniliowym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
28.40 g
82.35 g
Węglowodany przyswajalne
27.97 g
81.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
11.35 g
32.92 g
Tłuszcze nasycone
7.59 g
22.01 g
Tłuszcze nienasycone
3.76 g
10.91 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol
68.70 mg
199.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z serkiem waniliowym

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
25.48 mg
73.89 mg
Wapń
65.11 mg
188.83 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
37.43 mg
108.56 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
3.55 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z serkiem waniliowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z serkiem waniliowym

Lista alergenów dla ciasta z serkiem waniliowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z serkiem waniliowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 szklanki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Serek homogenizowany waniliowy
700 g
1.80
Za 140.0 g
Liczba opakowań 5
9.00
Za 700 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
45.40
Jak oceniasz przepis na ciasto z serkiem waniliowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób