Przepis na ciasto z serkiem waniliowym krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Masło 300 g 1,5 szklanki
- Cukier 250 g
- Jajko 5 szt.
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Serek homogenizowany waniliowy 700 g
- Truskawki 500 g
- Żelatyna 20 g
- Galaretka 75 g
Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.
W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.
Cały czas miksując dodaj cukier i miksuj do połączenia składników.
Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
W misce umieść serek waniliowy.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki.
Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową.
Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami

(liczba kalorii)
Ciasto z serkiem waniliowym - cechy przepisu
Więcej o cieście z serkiem waniliowym
Ciasto z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na najlepsze ciasto z owocami. Szybkie ciasto świetnie komponuje się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto z serkiem waniliowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, serek waniliowy, truskawki, żelatyna, galaretka truskawkowa.
Jak zrobić ciasto z serkiem waniliowym? Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj cukier i miksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misce umieść serek waniliowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki. Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki. Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Waniliowy serek możesz przygotować w domu, dodając do niego cukier z prawdziwą wanilią.
Podsumowując pyszne wilgotne ciasto świetnie sprawdzi się jako lekki deser w upalne dni. Ciasto jest proste i można je przygotować z dodatkiem innych owoców. Ciasto jest dobre do spożycia, dopiero po schłodzeniu w lodówce weź to pod uwagę planując jego przygotowanie. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze ciasta z serkiem waniliowym
Energia i białka
(290g)
Węglowodany w cieście z serkiem waniliowym
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z serkiem waniliowym
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z serkiem waniliowym
Lista alergenów dla ciasta z serkiem waniliowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko