Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, miseczka, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z powidłami krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło roztop.

Mąkę, proszek, sodę, kakao i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej wymieszaj i przesyp przez sitko.

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Utrzyj składniki. Cały czas miksując, dodaj ostudzone masło, mleko i powidła. Następnie partiami dodaj suche składniki. Zmiksuj do połączenia się składników.

Masę przełóż do tortownicy.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 55 min.

W garnku umieść śmietankę oraz czekoladę mleczną i gorzką. Mieszaj do powstania jednolitej masy.

Ostudzone ciasto polej polewą.

Ciasto z powidłami znajduje się na talerzu. Kawałek ciasta leży na talerzyku.
Często zadawane pytania
Ciasto z powidłami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto z powidłami

W skrócie
Kalorii w porcji
342 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
72

Wartości odżywcze ciasta z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
342.14
342.14
Białko (g)
5.97
5.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
48.20
48.20
Węglowodany przyswajalne (g)
46.74
46.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.29
15.29
Tłuszcze nasycone (g)
10.54
10.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
4.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
3.95
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
0.80
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.84
72.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
108.02
108.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.43
106.43
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.96
1.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.63
58.63
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.20
19.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
40.40
40.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
168.59
168.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.77
56.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
120.58
120.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.99
23.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.80
2.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z powidłami 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z powidłami

Lista alergenów dla ciasta z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta z powidłami

Murzynek to w miarę szybkie ciasto. Tak naprawdę przygotowanie tego ciasta nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Potem należy tylko poczekać, aż się upiecze. To ciasto jest proste do przygotowania, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem, może spróbować je wykonać.

Ciasto z powidłami można przygotować na różne sposoby, w zależności od tego, jaki smak i wygląd ciasta chce się uzyskać. Powidła można zmiksować z resztą składników lub umieścić je w środku pomiędzy dwoma partiami ciasta. Ciasto może być jasne lub ciemne. Odpowiedni będzie nie tylko biszkopt, ale też ciasto kruche. Opcji jest naprawdę wiele.

Zamiast kakao możesz zdecydować się na tabliczkę gorzkiej czekolady. Należy ją wtedy pokruszyć na mniejsze kawałki i podgrzać w garnku z mlekiem. Następnie powstałą masę trzeba odstawić, aby przestygła. Masło możesz zamienić na olej rzepakowy, kokosowy lub migdałowy. Do ciasta możesz dodać cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii.

Ciasto z powidłami śliwkowymi to nie tylko murzynek, ale także tzw. pleśniak (to ciasto określane jest również jako skubaniec). Ten placek składa się z warstwy powideł, ciasta kruchego i bezy. Zazwyczaj robi się je z kruszonką. To ciasto jest równie proste do zrobienia. Przy przygotowaniu ciasta kruchego należy pamiętać o tym, aby składniki (masło, jajka) były zimne, a po wyrobieniu ciasta należy je zawinąć w folię i schować do lodówki. Zamiast osobnej kruszonki na wierzch ciasta można zetrzeć na tarce mocno schłodzone ciasto kruche.

Warto wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Może się okazać, że po 55 minutach, twoje ciasto wziąć będzie surowe. Najłatwiej sprawdzić to za pomocą patyczka do szaszłyków. Patyczek trzeba wbić w ciasto. Jeżeli okaże się suchy, ciasto jest gotowe.

Ten przepis na ciasto z powidłami możesz zmodyfikować. Możesz przygotować biszkoptowe lub kruche ciasto z powidłami ze śliwek. Zarówno murzynek, jak i skubaniec (pleśniak) będzie bardzo dobry. Pleśniaka można wykonać z kilku warstw, np. podpieczony jasny spód, powidła, ciemne kruche ciasto, beza, kruszonka.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z powidłami

Koszt składników
45.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
360 g
2 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 360 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Czekolada mleczna
50 g
1/2 tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Czekolada gorzka
50 g
1/2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
60 ml
5 łyżek
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 ml
Powidła śliwkowe
180 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.89
Za 180 g
Koszt składników
45.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób