Powidła śliwkowe Thermomix

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Powidła śliwkowe Thermomix w słoiczku
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na zimę przetworów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
858 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier (200 g)
  • Śliwki bez pestek (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
thermomix

Przepis na powidła śliwkowe z thermomixa krok po kroku

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Po usunięciu pestek powinno być ich 1500 g.

Śliwki umieść w naczyniu Thermomixa. Na wierzch wsyp cukier.

Ustaw naczynie Thermomixa i gotuj śliwki przez 45-50 minut / Varoma / obroty 2.

Gorące powidła wlej do słoików. Dokładnie zakręć i ustaw wieczkiem do dołu. Zostaw w ten sposób do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na powidła śliwkowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat powideł śliwkowych z thermomixa

Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na zimę przetworów.

Śliwki to jedne z bardziej popularnych drzew w Polsce. W prawie każdym ogrodzie można znaleźć duże drzewo z pysznymi, fioletowymi owocami. Dojrzewają w okolicach jesieni i wtedy w sklepach i na targach można znaleźć świeże owoce. W ciągu całego roku spotkać można śliwki suszone.

Śliwki węgierki są najczęściej wybierane przez konsumentów. Wskazuje się, że aż 75% polskiej populacji kupuje świeże owoce śliwki w sezonie. To bardzo dobrze, bo pomimo pysznego smaku śliwki mają również duże wartości odżywcze. W 100 g śliwek świeżych mamy od 30 do 60 kcal, w zależności od rodzaju. W owocach suszonych zawartość energii może być znacznie wyższa ze względu na dodatek oleju i / lub cukru do suszenia owoców. Jak we wszystkich owocach, za słodki smak śliwek odpowiada fruktoza- cukier prosty. Jednak nie mają one wysokiego Indeksu Glikemicznego ponieważ nie podnoszą one tak szybko glukozy we krwi, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika. Błonnik to tzw. miotełka układu pokarmowego. Przyspiesza on pracę głównie końcowego odcinka układu, czyli jelit. Śliwki zawierają również pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. W śliwkach znaleźć można również potas, beta-karoten. Suszone śliwki to świetne źródło witaminy K.

Jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić przepis na powidła śliwkowe z Thermomixa, to uspokajam, że jest to bardzo prosty przepis. Wystarczy umyć i przekroić na pół śliwki. Następnie należy usunąć z nich pestki i umieścić w naczyniu Thermomixa. Następnie dodaj cukier i całość gotuj około godzinę. Ze względu na to, że naczynie Thermomixa podczas gotowania miesza całą zawartość, to nie musisz pilnować owoców podczas gotowania. Proszę bardzo, już wiesz jak zrobić powidła śliwkowe w Thermomixie. Tak przygotowane, dobre powidła przelej do słoików. Warto samodzielnie wykonywać przetwory na zimę i korzystać z pysznych i zdrowych „słoików” cały rok.

Alergeny w powidłach śliwkowych z thermomixa

Lista alergenów dla powideł śliwkowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła śliwkowe z thermomixa

Wartości odżywcze powideł śliwkowych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

W 100 g śliwek świeżych mamy od 30 do 60 kcal, w zależności od rodzaju. W owocach suszonych zawartość energii może być znacznie wyższa ze względu na dodatek oleju i / lub cukru do suszenia owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
85.88
858.82
Białko (g)
0.62
6.18
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
21.78
217.76
Węglowodany przyswajalne (g)
20.54
205.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
12.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.28
2.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
1.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
1.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
15.00
150.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.38
83.82
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.26
Ryboflawina (mg)
0.03
0.29
Niacyna (mg)
0.37
3.71
Foliany (µg (mcg))
4.41
44.12
Beta karoten (µg (mcg))
167.65
1676.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
0.12
1.18
Potas (mg)
138.76
1387.65
Wapń (mg)
5.41
54.12
Fosfor (mg)
14.12
141.18
Magnez (mg)
6.18
61.76
Żelazo (mg)
0.16
1.56
Cynk (mg)
0.09
0.89
Miedź (mg)
0.05
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny powideł śliwkowych z thermomixa 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powideł śliwkowych z thermomixa

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śliwki
1500 g
bez pestek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1500 g
Koszt składników
17.50