Przepis na powidło z borówki amerykańskiej krok po kroku
- Borówka amerykańska 2000 g
- Cukier 500 g 2,5 szklanki
- Cytryna 300 g 3 średnie sztuki
Borówki umyj dokładnie i oczyść z pozostałości szypułek.
Umieść borówki w garnku.
Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.
Wyciśnij sok i dodaj do borówek.
Do garnka wsyp cukier i zagotuj owoce.
Zmniejsz ogień i gotuj je przez 60 minut.
Konfitura powinna się nieco zredukować i być gęsta.
Wyparz słoiki wrzątkiem.
Przełóż konfiturę do słoików i zakręć dokładnie.
Umieść słoiki w garnku.
Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut.
Słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia do góry dnem.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Rogaliki drożdżowe z powidłami
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła

(liczba kalorii)
Powidło z borówki amerykańskiej - cechy przepisu
Więcej o powidle z borówki amerykańskiej
Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu dań na słodko. Powidło można przygotować bez dodatku cukru, powinno się go zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Przepis na powidło z borówki amerykańskiej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia powidła potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: borówka amerykańska, cukier, cytryna.
Jak zrobić powidło z borówki amerykańskiej? Borówki umyj dokładnie i oczyść z pozostałości szypułek. Umieść borówki w garnku. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok i dodaj do borówek. Do garnka wsyp cukier i zagotuj owoce. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 60 minut. Konfitura powinna się nieco zredukować i być gęsta. Wyparz słoiki wrzątkiem. Przełóż konfiturę do słoików i zakręć dokładnie. Umieść słoiki w garnku. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia do góry dnem.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.
Podsumowując pyszne powidło z borówek jest idealne jako dodatek do śniadania na słodko. Można dodać je do naleśników, placków lub kanapek z twarogiem. Łatwe do zrobienia powidło to prosty przepis na deser. Można je przygotować także bez cukru, będzie wówczas bardziej odpowiednie dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej. Pyszne powidło dzięki dodatkowi cytryny nie jest mdłe. Powidło borówkowe jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez około rok.
Wartości odżywcze powidła z borówki amerykańskiej
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w powidle z borówki amerykańskiej
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na powidło z borówki amerykańskiej
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na powidło z borówki amerykańskiej
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w powidle z borówki amerykańskiej
Lista alergenów dla powidła z borówki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło z borówki amerykańskiej