Przepis na powidło z borówki amerykańskiej krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Borówki umyj dokładnie i oczyść z pozostałości szypułek.

Umieść borówki w garnku.

Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.

Wyciśnij sok i dodaj do borówek.

Do garnka wsyp cukier i zagotuj owoce.

Zmniejsz ogień i gotuj je przez 60 minut.

Konfitura powinna się nieco zredukować i być gęsta.

Wyparz słoiki wrzątkiem.

Przełóż konfiturę do słoików i zakręć dokładnie.

Umieść słoiki w garnku.

Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia do góry dnem.

Powidło z borówki amerykańskiej podane w słoiczku.
Powidło z borówki amerykańskiej
Koszt przygotowania dania
99.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
506 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Powidło z borówki amerykańskiej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o powidle z borówki amerykańskiej

Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu dań na słodko. Powidło można przygotować bez dodatku cukru, powinno się go zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Przepis na powidło z borówki amerykańskiej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia powidła potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: borówka amerykańska, cukier, cytryna.

Jak zrobić powidło z borówki amerykańskiej? Borówki umyj dokładnie i oczyść z pozostałości szypułek. Umieść borówki w garnku. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok i dodaj do borówek. Do garnka wsyp cukier i zagotuj owoce. Zmniejsz ogień i gotuj je przez 60 minut. Konfitura powinna się nieco zredukować i być gęsta. Wyparz słoiki wrzątkiem. Przełóż konfiturę do słoików i zakręć dokładnie. Umieść słoiki w garnku. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystudzenia do góry dnem.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.

Podsumowując pyszne powidło z borówek jest idealne jako dodatek do śniadania na słodko. Można dodać je do naleśników, placków lub kanapek z twarogiem. Łatwe do zrobienia powidło to prosty przepis na deser. Można je przygotować także bez cukru, będzie wówczas bardziej odpowiednie dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej. Pyszne powidło dzięki dodatkowi cytryny nie jest mdłe. Powidło borówkowe jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez około rok.

Wartości odżywcze powidła z borówki amerykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
112.57 kcal
506.57 kcal
Białko
0.65 g
2.91 g

Węglowodany w powidle z borówki amerykańskiej

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
29.13 g
131.10 g
Węglowodany przyswajalne
27.12 g
122.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.01 g
9.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
0.33 g
1.46 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.77 g
Tłuszcze nienasycone
0.15 g
0.69 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na powidło z borówki amerykańskiej

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
2.25 µg (mcg)
10.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.61 mg
56.73 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
1.90 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.15 mg
Niacyna
0.31 mg
1.40 mg
Foliany
5.46 µg (mcg)
24.59 µg (mcg)
Beta karoten
23.18 µg (mcg)
104.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na powidło z borówki amerykańskiej

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
1.11 mg
4.98 mg
Potas
70.14 mg
315.64 mg
Wapń
7.25 mg
32.62 mg
Fosfor
10.29 mg
46.29 mg
Magnez
5.14 mg
23.14 mg
Żelazo
0.22 mg
0.97 mg
Cynk
0.12 mg
0.55 mg
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny powidła z borówki amerykańskiej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w powidle z borówki amerykańskiej

Lista alergenów dla powidła z borówki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło z borówki amerykańskiej

Cena przygotowania powidła z borówki amerykańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
2000 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 16
96.00
Za 2000 g
Cukier
500 g
2,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cytryna
300 g
3 średnie sztuki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Koszt składników
101.10
Jak oceniasz przepis na powidło z borówki amerykańskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.6% osób