Powidła śliwkowe bez cukru

Opublikowano: 28.11.2021 r., 19:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe powidła śliwkowe bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to świetna opcja w zdrowym stylu. To coś co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych, ale smacznych przepisów.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 120 min
92 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Śliwki (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duży garnek, słoiki

Przepis na powidła śliwkowe bez cukru krok po kroku

Śliwki umyj, przekrój i pozbaw pestek.

Owoce wrzuć do garnka i odstaw na 20 minut.

Do śliwek wlej 50 ml wody, dodaj cynamon i duś je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny.

Gotowe powidła przełóż do słoików i mocno zakręć.

Słoiki pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na powidła śliwkowe bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat powideł śliwkowych bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru to idealna opcja dla osób, które muszą ograniczyć ilość węglowodanów prostych w swojej diecie. To sposób na przetwór, który, choć bez cukru jest bardzo słodki i pełen smaku. Świetnie nadaje się do różnych deserów, jako dodatek do słodkich naleśników czy gofrów, ale również jako baza dla pysznych słodkich kanapek.

Przepis na powidła śliwkowe bez cukru jest niezwykle prosty, więc poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Istnieje niezwykle wiele sposobów na przygotowanie tych przetworów, jednak najważniejszą kwestią jest, nie sposób obróbki, a raczej rodzaj owoców. Najlepiej sprawdzają się w tym dżemie śliwki węgierki, które charakteryzują się niezwykłą słodyczą, ale też bardzo mocnym smakiem, który po obróbce termicznej będzie jeszcze mocniejszy. Do przygotowania powideł najlepiej wybrać śliwki bardzo dojrzałe, które są niezwykle miękkie, prawie rozpadające się. Dzięki temu cała obróbka termiczna nie potrwa zbyt długo, a przetwory będą same w sobie naprawdę słodkie, tak że dodatek cukru będzie niepotrzebny. Zamiast cukru można użyć słodzika, który świetnie wzbogaci smak całości, a nie podniesie indeksu glikemicznego, ani nie doda kalorii. W tym wypadku dobrze sprawdzi się na przykład erytrytol. Choć w tym przypadku owoce są tak słodkie, że jest to konieczne. Śliwki, które stanowią podstawę, tego przetworu są niezwykle wartościowym owocem. Charakteryzują się one dość sporą zawartością błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit. Zawdzięczają swój wspaniały ciemny kolor barwnikom, które są przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru, by były zdrowe, ale również pyszne, to ten przepis na pewno świetnie się sprawdzi. Jest łatwy, a pozwala przygotować dietetyczne przetwory, które sprawdzą się dla każdego. Powidła są smaczne, bardzo gęste i niezwykle zdrowe. Dzięki temu, że nie dodaje się do nich cukru sprawdzą się nawet w diecie osób z cukrzycą czy insulinooporością.

Alergeny w powidłach śliwkowych bez cukru

Lista alergenów dla powideł śliwkowych bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła śliwkowe bez cukru

Wartości odżywcze powideł śliwkowych bez cukru

na 100g gotowej potrawy

To zdrowsza opcja, zawierająca mniej cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
46.00
92.00
Białko (g)
0.70
1.40
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.40
22.80
Węglowodany przyswajalne (g)
10.00
20.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
2.80
Sacharoza (cukier) (g)
1.57
3.14
Glukoza (g)
5.07
10.14
Fruktoza (g)
3.07
6.14
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.13
0.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.00
34.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.50
19.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.42
0.84
Foliany (µg (mcg))
5.00
10.00
Beta karoten (µg (mcg))
190.00
380.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
157.00
314.00
Wapń (mg)
6.00
12.00
Fosfor (mg)
16.00
32.00
Magnez (mg)
7.00
14.00
Żelazo (mg)
0.17
0.34
Cynk (mg)
0.10
0.20
Miedź (mg)
0.06
0.12
Mangan (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny powideł śliwkowych bez cukru 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powideł śliwkowych bez cukru

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Koszt składników
20.00