Szybkie powidła śliwkowe

Opublikowano: 23.06.2022 r., 8:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie powidła śliwkowe podane w słoiku.
Szybkie powidła śliwkowe
Szybkie powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ciast i deserów. Domowe powidła można przygotować bez dodatku cukru. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
452 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Śliwki (2500 g)
  • Cukier 2 szklanki (400 g)
  • Sok z cytryny niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na szybkie powidła śliwkowe krok po kroku

Śliwki umyj dokładnie i oczyść z pestek.

Umieść śliwki w garnku.

Dodaj do nich sok z cytryny i cukier.

Zagotuj na dużym ogniu.

Dolej wodę (1litr) i wymieszaj.

Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.

Mieszaj co jakiś czas powidło, aby nie przywarło do garnka.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Powidła przełóż do słoików.

Umieść słoiki w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na szybkie powidła śliwkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkich powideł śliwkowych

Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Powidła są bardzo gęste i świetnie sprawdzą się dodane do ciasta lub herbaty zamiast cukru. Powidło śliwkowe przygotowane w domu jest bardzo zdrowe. Przepis na szybkie powidła śliwkowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przetworu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śliwki, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić szybkie powidła śliwkowe? Śliwki umyj dokładnie i oczyść z pestek. Umieść śliwki w garnku. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier. Zagotuj na dużym ogniu. Dolej wodę i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. Mieszaj co jakiś czas powidło, aby nie przywarło do garnka. Słoiki wyparz wrzątkiem. Powidła przełóż do słoików. Umieść słoiki w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.

Śliwki to owoce dostępne od początku lipca do końca września. Mają one wiele odmian, które nieco różnią się smakiem. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując smaczne powidła są idealne na zimę. Domowe powidło przechowywać można przez ponad rok. Składniki na powidło powinny być bardzo świeże. Gwarantuje to dłuższą przydatność do spożycia. Możesz również przygotować powidło bez cukru. Najlepsze powidło podaj jako dodatek do świeżego pieczywa i twarogu na śniadanie. Przetwory śliwkowe nadają się także jako dodatek do kremu śmietanowego lub z mascarpone.

Alergeny w szybkich powidłach śliwkowych

Lista alergenów dla szybkich powideł śliwkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szybkie powidła śliwkowe

Wartości odżywcze szybkich powideł śliwkowych

na 100g gotowej potrawy

Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Powidła są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Powidła będą doskonałym pomysłem po intensywnym wysiłku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
90.40
452.00
Białko (g)
0.60
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
23.01
115.05
Węglowodany przyswajalne (g)
21.83
109.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
5.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.28
1.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.71
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
14.17
70.83
Witamina B6 (mg)
0.03
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.21
46.03
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Niacyna (mg)
0.35
1.76
Foliany (µg (mcg))
4.83
24.17
Beta karoten (µg (mcg))
158.37
791.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
0.17
0.83
Potas (mg)
134.53
672.67
Wapń (mg)
5.33
26.67
Fosfor (mg)
13.60
68.00
Magnez (mg)
6.03
30.17
Żelazo (mg)
0.15
0.76
Cynk (mg)
0.09
0.43
Miedź (mg)
0.05
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich powideł śliwkowych 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkich powideł śliwkowych

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
25.00
Za 2500 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Sok z cytryny
100 ml
niepełne pół szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
32.50