Przepis na powidło z jabłek bez cukru krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, patelnia, ściereczka

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i umyj.

Pokrój jabłka w dużą kostkę.

Wyłóż jabłka na patelnię i dodaj odrobinę wody (żeby jabłka nie przywarły do patelni).

Duś jabłka do miękkości, aż będą się rozpadały (około 30 minut). Mieszaj co jakiś czas.

Podczas duszenia można dodawać wodę, by nic się nie przypaliło.

Gorące jabłka włóż do słoiczków i dobrze je zakręć.

Pasteryzuj słoiki przez 20 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki wyjmij z garnka i ułóż na szafce dnem do góry. Ostudź.

Powidło z jabłek bez cukru
Powidło z jabłek bez cukru
Koszt przygotowania dania
2.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
47 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
38

Powidło z jabłek bez cukru - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o powidle z jabłek bez cukru

Dwuskładnikowe powidło z jabłek bez cukru? To jest możliwe! Domowe powidło z jabłek zrobisz szybko i łatwo – na zimę do słoików będą idealne. Przepis na powidło z jabłek to tylko i wyłącznie jabłka i woda, więc nie trzeba tutaj wiedzieć, jakie proporcje owoców i cukru są potrzebne. Takie przetwory do słoików na zimowe dni są doskonałe. Możesz je użyć, do czego tylko chcesz. Ogromnym plusem jest to, że są bez cukru, a więc jest to doskonały słodki dodatek dla osób na diecie. Zobacz, jak zrobić powidło z jabłek – łatwe, szybkie i pyszne.

Powidło z jabłek bez cukru jest najlepsze dla każdego ograniczającego cukier. To są najlepsze domowe powidła, które są szybkie i łatwe. Proporcje są nieokreślone dokładnie. Możesz użyć dowolną ilość jabłek i wody. Jak zrobisz powidło z jabłek, idealnie nada się do szarlotki zwłaszcza na zimę. Naleśniki lub pancakes z takimi domowymi powidłami jabłkowymi są cudownym pomysłem na słodkie danie. Wszelkiego rodzaju kaszki na mleku czy ryż będą świetną bazą do powideł. Cudownie sprawdzą się też w innych ciastach z dodatkiem jabłkowych przetworów.

Jak zrobić powidło z jabłek: jabłka obierz, usuń też gniazda nasienne. Umyj dokładnie owoce i pokrój w dużą kostkę. Dodaj owoce na patelnię i wlej troszeczkę wody. Woda ma za zadanie zapobiegać przypalaniu. Będziesz jej potrzebować podczas przygotowania powideł (w ostateczności). Jeżeli nic nie będzie przywierało, nie jest konieczne dodawanie wody. Do przepisu na powidło z jabłek najlepiej jest dać nieco większe kawałki. Duś owoce (może być pod przykryciem, wtedy jest mniejsza szansa na przypalanie) przez pół godziny. Ostatecznie jabłka mają być bardzo miękkie, rozpadające się bez trudu. Gorące powidło z jabłek przełóż w słoiki (najlepiej w równych proporcjach). Przepis na powidło z jabłek można ostatecznie, przed włożeniem do słoików, zblendować na gładką masę.

Pasteryzuj powidło z jabłek: w garnku umieść ściereczkę, a na niej ułóż słoiki (w odstępach). Wlej wodę w ¾ wysokości słoików i zagotuj. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiczki (gorące) i ułóż wieczkiem do dołu. Powidło z jabłek ma tak stygnąć. Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka się zassały. Jeżeli są wypukłe, koniecznie dokręć słoiczek lub całkowicie wymień naczynie. Powtórz pasteryzację i studzenie.

*Jeżeli chcesz, możesz dodać skórkę lub sok z cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się też cynamon.

*Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz dosłodzić powidła erytrytolem albo ksylitolem.

Wartości odżywcze powidła z jabłek bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kalorie)
57.00 kcal
47.31 kcal
Białko
0.28 g
0.23 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w powidle z jabłek bez cukru

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany
13.60 g
11.29 g
Węglowodany przyswajalne
11.20 g
9.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.40 g
1.99 g
Sacharoza (cukier)
2.07 g
1.72 g
Glukoza
1.87 g
1.55 g
Fruktoza
6.10 g
5.06 g
Skrobia
0.05 g
0.04 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz
0.15 g
0.12 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.12 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na powidło z jabłek bez cukru

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A
3.00 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.15 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.09 mg
0.07 mg
Foliany
3.00 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Beta karoten
25.00 µg (mcg)
20.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na powidło z jabłek bez cukru

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód
2.00 mg
1.66 mg
Potas
100.00 mg
83.00 mg
Wapń
6.00 mg
4.98 mg
Fosfor
10.00 mg
8.30 mg
Magnez
5.00 mg
4.15 mg
Żelazo
0.13 mg
0.11 mg
Cynk
0.04 mg
0.03 mg
Miedź
0.03 mg
0.02 mg
Mangan
0.04 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny powidła z jabłek bez cukru 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w powidle z jabłek bez cukru

Lista alergenów dla powidła z jabłek bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło z jabłek bez cukru

Cena przygotowania powidła z jabłek bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
3.00
Jak oceniasz przepis na powidło z jabłek bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób