Ciasto z makiem i kremem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 3/4 szklanki (180 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (100 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (60 ml)
- Żelatyna - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na ciasto z makiem i kremem krok po kroku
Białka i żółtka jaj oddziel od siebie.
Białka przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.
Do masy dodawaj po 1 żółtku, cały czas mieszając.
Do piany przesiej mąki i proszek do pieczenia.
Do całości dodaj mak i delikatnie przemieszaj.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30 minut.
Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno.
Do śmietany dodaj serek i cukier puder. Całość ubijaj dokładnie.
Do kremu dodaj kawę i całość wymieszaj mikserem.
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wrzątku, następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj mikserem.
Gotowe ciasto podziel na 3 blaty. Przełóż każdy 1/3 kremu.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat ciasta z makiem i kremem
Ciasto z makiem i kremem jest ciekawym pomysłem na pyszny wypiek, który nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale również wspaniale smakuje. Całość jest tak nietuzinkowa ze względu na dodanie maku do ciasta, dzięki czemu charakteryzuje się ono wspaniałą strukturą i smakiem. Będzie idealnym pomysłem na ciasto na imprezę. Może być również tortem.
Przepis na ciasto z makiem i kremem pozwala na przygotowanie wypieku bardzo efektownego, choć w zasadzie prostego. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest dość tania, ale wciąż pięknie się prezentuje. Ten świetny efekt wizualny, to zasługa maku. Do tego ciasta nie dodaje się jednak gotowej masy makowej, tylko ziarna. Najlepiej sprawdzi się w nim mak niebieski, gdyż biały nie będzie odpowiednio uwypuklony. Ciasto z makiem smakuje wyjątkowo, więc będzie strzałem w dziesiątkę dla wszystkich lubiących ciekawe receptury. Mak, który gra w tym cieście pierwsze skrzypce jest nie tylko pyszny, ale również dobry dla zdrowia. To naprawdę świetne źródło wapnia, więc będzie idealnym dodatkiem do diety osób, które eliminują lub ograniczają nabiał.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z makiem i kremem, by było proste, tanie, ale również prezentowało się naprawdę dobrze, ten przepis przypadnie ci do gustu. By je zrobić wystarczy tylko kilka składników, które bez problemu można dostać w większości sklepów, a nawet domowych spiżarniach. Małym elementem zaskoczenia może być krem, który został użyty do tego ciasta. Zwykle bazuje się bowiem na waniliowych lub czekoladowych, a ten z receptury jest kawowy. Wspaniale dopełnia on smak słodkiego biszkoptu połączonego z makiem. Krem jest bardzo prosty i robi się go w oparciu o śmietankę i serek mascarpone, który można również zastąpić zwykłym kremowym. Dzięki temu całość ma odpowiednią konsystencję i świetnie się prezentuje, a także nie wypływa z ciasta.
To pomysł na placek bardzo wyjątkowy. Taki, który jest nie tylko pyszny, ale również pięknie wygląda. To dobry wybór dla miłośników kuchennych eksperymentów. Całość robi się z suchym makiem.
Alergeny w cieście z makiem i kremem
Lista alergenów dla ciasta z makiem i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta z makiem i kremem
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.