Ciasto z krakersami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krakersowe ciasto na czarnym talerzu.
Ciasto z krakersami
Ciasto z krakersami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają kuchenne szaleństwa. Jest smaczne, ale również bardzo ciekawe. W dodatku powstaje w kilka chwil.
Przygotowanie 25 min
339 kcal
Kcal w porcji
87 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Mleko w proszku (50 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Wiórki kokosowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto z krakersami krok po kroku

W mice ubij ze sobą śmietankę i serek wraz z dodatkiem cukru.

Dodaj do nich mleko w proszku i budyń. Dokładnie przemieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nich krakersy.

Na wierzch wyłóż krem i kontynuuj układanie warstw, aż do wykorzystania wszystkich składników.

Wierzch ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto z krakersami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z krakersami

Ciasto z krakersami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają kuchenne szaleństwa. Jest smaczne, ale również bardzo ciekawe. W dodatku powstaje w kilka chwil. Łączą się w nim słone krakersy i bardzo słodki krem na bazie mascarpone. Będzie doskonałym wyborem na bardzo szybkie wypieki, gdyż do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z krakersami, które jest smaczne, proste, a przy okazji niezwykle proste. Do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego jest wspaniałą opcją nawet na awaryjny wypiek. Jego bazą jest smaczny krem na bazie mascarpone. Ten serek wspaniale nadaje się do wypieków ze względu na swoją gęstą i aksamitną konsystencję, ale również bardzo słodki smak. Nie trzeba go zagęszczać, co jest dużym plusem. To serek, który nie potrzebuje również mielenia, więc robienie kremów na jego bazie jest niezwykle proste. Krem układa się na krakersach. Te małe, słone ciastka, choć mogą wydawać niezbyt dobrym wyborem do słodkiego ciasta, to ze słodkim kremem tworzą naprawdę zgrany duet.

Ten przepis na ciasto z krakersami to gratka dla wszystkich miłośników ciekawych przepisów. Łączy w sobie słodkie i słone nuty i naprawdę zachwyca. To ciasto sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy ze względu na ciekawy smak, ale również łatwość przygotowania. Najlepiej smakuje po długim schłodzeniu. Choć jest proste, to wcale nie nudne. Ten deser sprawdzi się zarówno na duże okazje, jak i na co dzień. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, można znaleźć w każdym większym sklepie. Najlepiej sprawdzają się w nim lekko słone pszenne krakersy. Osoby, którym zależy na bardziej fit opcji, mogą sięgnąć po wersję pełnoziarnistą, która dostarcza nieco więcej błonnika, więc działa prozdrowotnie na układ trawienny.

Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować wspaniałe ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. To dobre rozwiązanie dla początkujących cukierników, ale również osób, które nie posiadają piekarnika. To ciasto pyszne, ale również łatwe i bardzo szybkie.

Alergeny w cieście z krakersami

Lista alergenów dla ciasta z krakersami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze ciasta z krakersami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na spory udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kcal)
390.66
339.87
Białko (g)
5.51
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany (g)
31.25
27.19
Węglowodany przyswajalne (g)
28.64
24.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz (g)
26.87
23.38
Tłuszcze nasycone (g)
23.96
20.84
Tłuszcze nienasycone (g)
2.91
2.53
Cholesterol (mg)
33.62
29.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód (mg)
224.12
194.99
Wapń (mg)
135.09
117.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z krakersami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z krakersami

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mleko w proszku
50 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Wiórki kokosowe
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Koszt składników
38.50