Ciasto z jagodami bez pieczenia
- Herbatniki (180 g)
- Masło (80 g)
- Ser twarogowy chudy (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Jagody (200 g)
- Cukier (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na ciasto z jagodami bez pieczenia krok po kroku
W małym rondelku roztop masło.
Herbatniki pokrusz bardzo drobno i połącz z masłem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej herbatniki, całość odstaw do lodówki.
Jagody zblenduj na gładki mus.
W dużej misce utrzyj ser z serkiem i cukrem. Powoli dodawaj do niego jagody.
Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłóż ją na serową warstwę.
Ciasto włóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami bez pieczenia
Ciasto z jagodami bez pieczenia to doskonała opcja na szybki i bardzo łatwy wypiek. Do jego przygotowania wystarczy kilka chwil, a zaskakuje ono pięknym wyglądem. Jagodowe wnętrze ułożone na prostym spodzie z herbatników na pewno zachwyci wszystkich. To ciasto to wspaniały wybór zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami.
Przepis na ciasto z jagodami bez pieczenia będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników jagód. To właśnie one stanowią jego główny składnik. To owoce, które najłatwiej jest dostać latem, kiedy panuje na nie sezon, w tym wypieku sprawdzą się tylko takie ze względu na brak dodatkowej obróbki termicznej. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to naprawdę wspaniałe źródło antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami bez pieczenia, które będzie wspaniałe, smaczne, a w dodatku naprawdę proste w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego stworzenia niepotrzebna jest żadna obróbka termiczna, co sprawia, że sprawdzi się w nawet awaryjnych sytuacjach. To ciasto szybkie, łatwe, a również naprawdę smaczne. Jagodowa warstwa jest delikatna i bardzo słodka i wspaniale komponuje się ona z maślanymi herbatnikami. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha orzeźwiające, słodkie i owocowe wypieki.
Alergeny w cieście z jagodami bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta z jagodami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy chudy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta z jagodami bez pieczenia
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w diecie zbyt często, ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
-
herbatniki,
masło,
twaróg,
mascarpone,
jagody,
cukier,
śmietana,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.