Ciasto z dyni i jabłek
- Mąka pszenna typ 500 - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Dynia - średni kawałek (200 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy - 12 łyżek stołowych (120 ml)
Przepis na ciasto z dyni i jabłek krok po kroku
Dynie pokrój na kawałki.
Umieść na blasze i upiecz do miękkości.
Oddziel miąższ od skórki.
Umieść w misce i zblenduj.
Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę.
Do masy dodaj puree z dyni, olej rzepakowy i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj jabłka i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta z dyni i jabłek
Ciasto z dyni i jabłek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto z musem dyniowym ma lekko klejącą konsystencję. Przepis na ciasto z dyni i jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, dynia, jabłka, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
Jak zrobić ciasto z dyni i jabłek? Dynie pokrój na kawałki. Umieść na blasze i upiecz do miękkości. Oddziel miąższ od skórki. Umieść w misce i zblenduj. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Do masy dodaj puree z dyni, olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka pszenna jest produktem pochodzenia zbożowego. Mąka zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Jest także źródłem glutenu, któremu wyrabiane ciasto zawdzięcza elastyczną konsystencję.
Podsumowując pyszne ciasto dyniowe bardzo dobrze komponuje się podane na deser z kawą i herbatą. Ciasto można podać także jako deser na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Sprawdzony przepis na ciasto jest gwarancją smakowitego wypieku. Jabłka krojone w kostkę możesz zastąpić na jabłka tarte, będą one mniej wyczuwalne w masie. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, najlepiej pod przykryciem. Ciasto można udekorować cukrem pudrem lub kakao.
Alergeny w cieście z dyni i jabłek
Lista alergenów dla ciasta z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z dyni i jabłek
Ciasto z dyni i jabłek to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Ciasto ma jednak dużą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie jest zalecane dla diabetyków.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.