Ciasto z brzoskwiniami z puszki

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Ciasto z brzoskwiniami z puszki jest niezwykle smaczną opcją na naprawdę wyjątkowy deser, którą można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest bardzo słodkie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
281 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Dżem brzoskwiniowy (100 g)
  • Brzoskwinie w syropie (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Brzoskwinie pokrój w kostkę, zmieszaj z dżemem i ułóż je na podpieczonym cieście.

Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.

Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami z puszki

Ciasto z brzoskwiniami z puszki jest niezwykle smaczną opcją na naprawdę wyjątkowy deser, którą można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest bardzo słodkie.

Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki pozwala stworzyć prosty placek, który zachwyca swoją strukturą i wspaniałym smakiem. Puszysty biszkopt idealnie komponuje się ze słodką i miękką galaretką. To pomysł doskonały na lato, gdyż najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki. Dodatkowo skrywają w środku pyszne, świeże owoce, które świetnie gaszą pragnienie. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie. Jego bazą jest wspaniały, bardzo delikatny blat kruchego ciasta, który zawsze się udaje, a przy okazji nie potrzebuje zbyt dużo czasu w piekarniku. Warto jednak zawsze czas pieczenia dostosować indywidualnie, do posiadanego sprzętu, dzięki czemu ciasto będzie dobrze wypieczone, bez surowego środka, a nie będzie przypalone. Najlepiej obserwować ciasto w trakcie pieczenia. Jednak należy pamiętać, że ciasto kruche musi być dość rumiane, więc nie należy wyciągać go zbyt szybko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z brzoskwiniami z puszki, które będzie proste, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i dodatku dżemu, ale można go też zrobić z galaretką. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Idealne proporcje sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie czy mdłe. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z owoców. Jego głównym składnikiem są pyszne brzoskwinie z puszki. Dzięki temu ciasto jest też bardzo słodkie. To ciasto z brzoskwiniami jest szybkie, a także bardzo pyszne. Ten placek świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż wspaniale się prezentuje. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.

Alergeny w cieście z brzoskwiniami z puszki

Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami z puszki

na 100g gotowej potrawy

To ciasto dostarcza dość sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
312.82
281.54
Białko (g)
5.05
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
42.91
38.62
Węglowodany przyswajalne (g)
42.57
38.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
14.12
12.71
Tłuszcze nasycone (g)
9.68
8.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
4.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.29
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
2.08
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.95
44.95
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
4.16
3.74
Potas (mg)
116.21
104.59
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.12
27.11
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.02
70.21
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.76
12.38
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
1.77
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.35
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z brzoskwiniami z puszki 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z brzoskwiniami z puszki

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Dżem brzoskwiniowy
100 g
4.70
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 100 g
Brzoskwinie w syropie
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Koszt składników
21.80