Ciasto z brzoskwiniami z puszki
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Dżem brzoskwiniowy (100 g)
- Brzoskwinie w syropie (250 g)
Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Brzoskwinie pokrój w kostkę, zmieszaj z dżemem i ułóż je na podpieczonym cieście.
Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.
Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami z puszki
Ciasto z brzoskwiniami z puszki jest niezwykle smaczną opcją na naprawdę wyjątkowy deser, którą można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest bardzo słodkie.
Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki pozwala stworzyć prosty placek, który zachwyca swoją strukturą i wspaniałym smakiem. Puszysty biszkopt idealnie komponuje się ze słodką i miękką galaretką. To pomysł doskonały na lato, gdyż najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki. Dodatkowo skrywają w środku pyszne, świeże owoce, które świetnie gaszą pragnienie. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie. Jego bazą jest wspaniały, bardzo delikatny blat kruchego ciasta, który zawsze się udaje, a przy okazji nie potrzebuje zbyt dużo czasu w piekarniku. Warto jednak zawsze czas pieczenia dostosować indywidualnie, do posiadanego sprzętu, dzięki czemu ciasto będzie dobrze wypieczone, bez surowego środka, a nie będzie przypalone. Najlepiej obserwować ciasto w trakcie pieczenia. Jednak należy pamiętać, że ciasto kruche musi być dość rumiane, więc nie należy wyciągać go zbyt szybko.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z brzoskwiniami z puszki, które będzie proste, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i dodatku dżemu, ale można go też zrobić z galaretką. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Idealne proporcje sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie czy mdłe. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z owoców. Jego głównym składnikiem są pyszne brzoskwinie z puszki. Dzięki temu ciasto jest też bardzo słodkie. To ciasto z brzoskwiniami jest szybkie, a także bardzo pyszne. Ten placek świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż wspaniale się prezentuje. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.
Alergeny w cieście z brzoskwiniami z puszki
Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami z puszki
To ciasto dostarcza dość sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.