Ciasto z borówkami i mascarpone

Opublikowano: 24.02.2022 r., 21:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Borówkowe ciasto z mascarpone
Ciasto z borówkami i mascarpone
Ciasto z borówkami i mascarpone to szybki i prosty przepis na deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
306 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki - 2 opakowania (400 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Borówka amerykańska - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Przepis na ciasto z borówkami i mascarpone krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

Herbatniki rozgnieć na pył i połącz z rozpuszczonym masłem.

Wyłóż herbatniki na spodzie blaszki, odłóż do lodówki na 20 minut.

Serek mascarpone wymieszaj ze śmietanką i zmiksuj na gładką masę.

Wyłóż na ciasteczkowy spód i odłóż do lodówki na 30 minut.

Na wierzchu ułóż borówki.

Ciasto przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówkami i mascarpone

Ciasto z borówkami i mascarpone to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest dobre.

Przepis na ciasto z borówkami i mascarpone powstaje z podstawowych składników, czyli:

masło, herbatniki, serek mascarpone, słodka śmietanka, dowolne owoce.

Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.

W przepisie występują herbatniki tradycyjne, które naturalnie zawierają gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko ciastka na wersję bezglutenową. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ciasto powstało z serkiem mascarpone, który jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić ciasto z borówkami i mascarpone opisuję dokładnie nieco niżej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!

Alergeny w cieście z borówkami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z borówkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z borówkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
306.70
306.70
Białko (g)
3.35
3.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.47
22.47
Węglowodany przyswajalne (g)
21.14
21.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.60
22.60
Tłuszcze nasycone (g)
17.59
17.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
5.01
Cholesterol (mg)
41.16
41.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
3.26
3.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
343.46
343.46
Wapń (mg)
77.05
77.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówkami i mascarpone

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
500 g
2 szklanki
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
51.00