Przepis na ciasto z borówkami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

Herbatniki rozgnieć na pył i połącz z rozpuszczonym masłem.

Wyłóż herbatniki na spodzie blaszki, odłóż do lodówki na 20 minut.

Serek mascarpone wymieszaj ze śmietanką i zmiksuj na gładką masę.

Wyłóż na ciasteczkowy spód i odłóż do lodówki na 30 minut.

Na wierzchu ułóż borówki.

Ciasto przechowuj w lodówce.

ciasto z borówkami i mascarpone
Ciasto z borówkami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
43.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Ciasto z borówkami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z borówkami i mascarpone

Ciasto z borówkami i mascarpone to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest dobre.

Przepis na ciasto z borówkami i mascarpone powstaje z podstawowych składników, czyli:

masło, herbatniki, serek mascarpone, słodka śmietanka, dowolne owoce.

Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.

W przepisie występują herbatniki tradycyjne, które naturalnie zawierają gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko ciastka na wersję bezglutenową. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ciasto powstało z serkiem mascarpone, który jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić ciasto z borówkami i mascarpone opisuję dokładnie nieco niżej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!

Wartości odżywcze ciasta z borówkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
306.70 kcal
306.70 kcal
Białko
3.35 g
3.35 g

Węglowodany w cieście z borówkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
22.47 g
22.47 g
Węglowodany przyswajalne
21.14 g
21.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
1.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.60 g
22.60 g
Tłuszcze nasycone
17.59 g
17.59 g
Tłuszcze nienasycone
5.01 g
5.01 g
Cholesterol
41.16 mg
41.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z borówkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
3.26 mg
3.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z borówkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
343.46 mg
343.46 mg
Wapń
77.05 mg
77.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z borówkami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z borówkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z borówkami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
2 opakowania
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
500 g
2 szklanki
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób