Ciasto z borówkami amerykańskimi

Opublikowano: 24.02.2022 r., 20:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Szybkie w przygotowaniu ciasto z borówkami amerykańskimi to doskonały pomysł na deser lub słodki podwieczorek dla najmłodszych i najstarszych członków rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
290 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Borówka amerykańska (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi krok po kroku

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera.

Gdy jajka zamienią się w puszystą pianę, wlej olej i zmniejsz obroty miksera.

Następnie wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Całość połącz za pomocą drewnianej łyżki.

Ciasto wlej do foremki, dodaj borówki.

Ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i borówki. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi?

W pierwszej kolejności wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj na niewielkich obrotach. Następnie stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera.

Wsyp wcześniej przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Owoce dokładnie umyj i osusz tak, aby nie były ani trochę mokre, a następnie wsyp je do wcześniej przygotowanego ciasta.

Przelej całość do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto nie przypali się i będzie dobrze odchodziło od blaszki.

Ciasto z borówkami amerykańskimi upiecz w piekarniku, po 45 minutach smaczne ciasto do kawy będzie dobre. Skoro już znasz przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!

Alergeny w cieście z borówkami amerykańskimi

Lista alergenów dla ciasta z borówkami amerykańskimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z borówkami amerykańskimi

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się też jabłka lub śliwki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
290.95
290.95
Białko (g)
4.51
4.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.51
44.51
Węglowodany przyswajalne (g)
43.33
43.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.78
10.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
9.33
9.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.48
6.48
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.85
2.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.25
58.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
25.91
25.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
2.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.31
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.05
25.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.83
62.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.11
9.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
23.91
23.91
Potas (mg)
145.67
145.67
Wapń (mg)
45.47
45.47
Fosfor (mg)
107.51
107.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.35
8.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.50
2.50
Cynk (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami amerykańskimi 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówkami amerykańskimi

Koszt składników
42.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Koszt składników
42.40