Ciasto z borówkami amerykańskimi
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Borówka amerykańska (400 g)
Przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi krok po kroku
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera.
Gdy jajka zamienią się w puszystą pianę, wlej olej i zmniejsz obroty miksera.
Następnie wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Całość połącz za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto wlej do foremki, dodaj borówki.
Ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z borówkami amerykańskimi
Ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i borówki. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi?
W pierwszej kolejności wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj na niewielkich obrotach. Następnie stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera.
Wsyp wcześniej przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Owoce dokładnie umyj i osusz tak, aby nie były ani trochę mokre, a następnie wsyp je do wcześniej przygotowanego ciasta.
Przelej całość do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto nie przypali się i będzie dobrze odchodziło od blaszki.
Ciasto z borówkami amerykańskimi upiecz w piekarniku, po 45 minutach smaczne ciasto do kawy będzie dobre. Skoro już znasz przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć, smacznego!
Alergeny w cieście z borówkami amerykańskimi
Lista alergenów dla ciasta z borówkami amerykańskimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z borówkami amerykańskimi
Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się też jabłka lub śliwki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.