Przetwory z borówki amerykańskiej
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. …
40 min łatwy 25 57 kcal -
Dżem z borówek amerykańskich
Dżem z borówek amerykańskich to świetny dodatek do potraw na słodko lub deserów. Smakuje wspaniale i ma cudowną konsystencję. Borówki …
20 + 30 min łatwy 20 48 kcal -
Powidło z borówki amerykańskiej
Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek …
10 + 70 min łatwy 6 506 kcal
Przetwory z borówki amerykańskiej - przepisy
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Ciasto z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe …
20 + 45 min łatwy 10 290 kcal -
Frużelina z borówki amerykańskiej
Frużelina z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na dodatek do wielu rodzajów słodyczy. Nie musisz kupować gotowych sosów do deserów …
10 + 30 min łatwy 5
Przetwory z borówki amerykańskiej - co to jest?
Borówka amerykańska jest bardzo popularnym krzewem owocowym, którego owoce cieszą się dużym uznaniem i wykorzystywane są do różnych przetworów, takich jak dżem z borówki amerykańskiej, konfitura z borówki amerykańskiej lub też nalewka z borówki amerykańskiej. Krzew ten jest częściej uprawiany niż krzew borówki kanadyjskiej. Poznajmy zatem przepisy na przetwory z tych owoców, które będą idealne na zimę.
Przetwory z borówki amerykańskiej - dżemy
Dżem z borówki amerykańskiej - przepis I
{% get_deeplink id="342" %}Borówka amerykańska, która jest bardziej popularna niż borówka kanadyjska, cieszy się dużym uznaniem nie tylko ze względu na smak owoców, ale także ze względu na swoje właściwości. Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej są bardzo proste i idealnie nadają się na przechowywanie w spiżarni zimą.
Bardzo popularne przetwory z borówki amerykańskiej to właśnie dżemy. Dżem z borówki amerykańskiej robi się w bardzo prosty sposób.
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 0,5 kg cukru,
- sok z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny.
Dodawanie do dżemu z borówki amerykańskiej skórki z cytryny nie jest konieczne, lecz smak całego przetworu na zimę będzie lepszy.
Przygotowanie:
- Borówki myjemy i osuszmy, a następnie delikatnie miksujemy.
- Zmiksowane borówki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, dodając sok z cytryny i jej skórkę.
- Całość smażymy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Tak przygotowane przetwory z borówki amerykańskiej doskonale nadają się do naleśników i ciast. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
Dżem z borówki amerykańskiej - przepis II
{% get_deeplink id="343" %}Kolejny przepis na dżem również nie jest złożony i wykorzystana jest do niego borówka amerykańska, ponieważ borówka kanadyjska nie nadaje się do tego typu przetworów.
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 350 g cukru,
- żelfix.
Z reguły nie jest konieczne używanie zagęszczaczy, ponieważ borówka ma w sobie dużo pektyny, która jest naturalnym zagęszczaczem.
Przygotowanie:
- Borówki myjemy i lekko blendujemy.
- Żelfix mieszamy z przygotowanymi owocami, a następnie doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy cukier i znowu zagotowujemy, pamiętając o mieszaniu.
- Następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy, aż do zniknięcia piany.
- Gorący dżem przekładamy do słoików, zamykamy i stawiamy wiekiem do dołu.
Wystarczy, gdy słoiki będą w tej pozycji przez około 5 minut, lecz warto poczekać do wystygnięcia.
Zobacz też wyjątkowy przepis na pancakes z borówkami
{% get_recipe slug="pancakes-z-borowkami" %}Konfitura z borówki amerykańskiej - przepisy na przetwory
Każdy z nas wykorzystuje inny przepis na przetwory, a bardzo często zmienia go pod swoje własne wymagania oraz walory smakowe. Konfitury z borówek amerykańskich mogą być przygotowywane na różne sposoby, dlatego też powinniśmy wybrać ten odpowiedni, który nas zadowoli.
Pierwszy przepis na konfiturę jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników.
{% get_media_image id=2411 %}Składniki:
- 1 kg borówek,
- 600 g cukru,
- 2 małe cytryny.
Cytryny nie są konieczne, lecz dodadzą bardzo specyficznego i przyjemnego smaku.
{% get_deeplink id="344" %}Przygotowanie:
- Borówki myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka.
- Do owoców dodajemy cukier i smażymy przez około 45 minut na małym ogniu.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do owoców.
- Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.
Konfitura idealnie nadaje się do świeżego pieczywa.
W kolejnym przepisie wykorzystane są także jabłka.
Składniki:
- 1 kg borówek,
- 1,5 kg papierówek,
- 300 g cukru.
Możemy dodać mniejszą ilość jabłek, by borówka była bardziej wyczuwalna.
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy, a później zasypujemy cukrem i smażymy do zmięknięcia.
- Borówki myjemy i dodajemy do jabłek.
- Całość smażymy do połączenia się owoców.
- Gotową konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Po pasteryzacji warto jeszcze zostawić słoiki do góry dnem, aż do wystygnięcia.
{% get_deeplink id="348" %}Nalewka z borówki amerykańskiej
Nalewki z borówki amerykańskiej, tak samo jak i dżemy z tych owoców oraz konfitury, cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, szczególnie przez wzgląd na właściwości, jakie posiadają smaczne owoce. Zobaczmy zatem, jak wygląda przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej. Nalewka z borówki amerykańskiej to bardzo prosty napój lubiany przez szerokie grono osób. Przyjrzyjmy się, jak wygląda cały proces.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych borówek,
- 700 g cukru,
- 1 szklanka wody,
- 0,5 l spirytusu 96%.
Jeśli wolimy mniej słodkie alkohole, wtedy można zredukować ilość cukru.
Przygotowanie:
- Borówki myjemy i przesypujemy do dużego słoja, a tam zasypujemy cukrem.
- Na górę słoja zawiązujemy gazę.
- Borówki stawiamy na około 4 do 6 dni na oknie.
- Sok zlewamy do nowego słoja.
- Do soku wlewamy spirytus i mieszamy.
- Następnie mieszaninę odstawiamy na około 2 dni, a po tym czasie filtrujemy nalewkę przez watę.
- Po filtracji możemy przelać nalewkę do butelek i szczelnie zamknąć.
Pamiętajmy, że tak przygotowana nalewka z borówek musi być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przetwory z borówki amerykańskiej są bardzo lubiane, ponieważ zapobiegają nadciśnieniu, wspomagają problemy z pamięcią, oczami, układem pokarmowym, a także zapobiegają marskości wątroby i zwalczają niektóre cechy nowotworowe. Właśnie dlatego powinniśmy znać przepisy na przetwory z tych owoców.