Przetwory z borówki amerykańskiej

Przetwory z borówki amerykańskiej - przepisy

Przetwory z borówki amerykańskiej - co to jest?

przetwory z borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest bardzo popularnym krzewem owocowym, którego owoce cieszą się dużym uznaniem i wykorzystywane są do różnych przetworów, takich jak dżem z borówki amerykańskiej, konfitura z borówki amerykańskiej lub też nalewka z borówki amerykańskiej. Krzew ten jest częściej uprawiany niż krzew borówki kanadyjskiej. Poznajmy zatem przepisy na przetwory z tych owoców, które będą idealne na zimę.

Przetwory z borówki amerykańskiej - dżemy

Dżem z borówki amerykańskiej - przepis I

{% get_deeplink id="342" %}

Borówka amerykańska, która jest bardziej popularna niż borówka kanadyjska, cieszy się dużym uznaniem nie tylko ze względu na smak owoców, ale także ze względu na swoje właściwości. Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej są bardzo proste i idealnie nadają się na przechowywanie w spiżarni zimą.

Bardzo popularne przetwory z borówki amerykańskiej to właśnie dżemy. Dżem z borówki amerykańskiej robi się w bardzo prosty sposób.

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny.

Dodawanie do dżemu z borówki amerykańskiej skórki z cytryny nie jest konieczne, lecz smak całego przetworu na zimę będzie lepszy.

Przygotowanie:

  • Borówki myjemy i osuszmy, a następnie delikatnie miksujemy.
  • Zmiksowane borówki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, dodając sok z cytryny i jej skórkę.
  • Całość smażymy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Tak przygotowane przetwory z borówki amerykańskiej doskonale nadają się do naleśników i ciast. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.

Dżem z borówki amerykańskiej - przepis II

{% get_deeplink id="343" %}

Kolejny przepis na dżem również nie jest złożony i wykorzystana jest do niego borówka amerykańska, ponieważ borówka kanadyjska nie nadaje się do tego typu przetworów.

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 350 g cukru,
  • żelfix.

Z reguły nie jest konieczne używanie zagęszczaczy, ponieważ borówka ma w sobie dużo pektyny, która jest naturalnym zagęszczaczem.

Przygotowanie:

  • Borówki myjemy i lekko blendujemy.
  • Żelfix mieszamy z przygotowanymi owocami, a następnie doprowadzamy do zagotowania.
  • Dodajemy cukier i znowu zagotowujemy, pamiętając o mieszaniu.
  • Następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy, aż do zniknięcia piany.
  • Gorący dżem przekładamy do słoików, zamykamy i stawiamy wiekiem do dołu.

Wystarczy, gdy słoiki będą w tej pozycji przez około 5 minut, lecz warto poczekać do wystygnięcia.

Zobacz też wyjątkowy przepis na pancakes z borówkami

{% get_recipe slug="pancakes-z-borowkami" %}

Konfitura z borówki amerykańskiej - przepisy na przetwory

Każdy z nas wykorzystuje inny przepis na przetwory, a bardzo często zmienia go pod swoje własne wymagania oraz walory smakowe. Konfitury z borówek amerykańskich mogą być przygotowywane na różne sposoby, dlatego też powinniśmy wybrać ten odpowiedni, który nas zadowoli.

Pierwszy przepis na konfiturę jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników.

{% get_media_image id=2411 %}

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • 600 g cukru,
  • 2 małe cytryny.

Cytryny nie są konieczne, lecz dodadzą bardzo specyficznego i przyjemnego smaku.

{% get_deeplink id="344" %}

Przygotowanie:

  • Borówki myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka.
  • Do owoców dodajemy cukier i smażymy przez około 45 minut na małym ogniu.
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do owoców.
  • Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.

Konfitura idealnie nadaje się do świeżego pieczywa.

W kolejnym przepisie wykorzystane są także jabłka.

Składniki:

  • 1 kg borówek,
  • 1,5 kg papierówek,
  • 300 g cukru.

Możemy dodać mniejszą ilość jabłek, by borówka była bardziej wyczuwalna.

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy, a później zasypujemy cukrem i smażymy do zmięknięcia.
  • Borówki myjemy i dodajemy do jabłek.
  • Całość smażymy do połączenia się owoców.
  • Gotową konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

Po pasteryzacji warto jeszcze zostawić słoiki do góry dnem, aż do wystygnięcia.

{% get_deeplink id="348" %}

Nalewka z borówki amerykańskiej

Nalewki z borówki amerykańskiej, tak samo jak i dżemy z tych owoców oraz konfitury, cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, szczególnie przez wzgląd na właściwości, jakie posiadają smaczne owoce. Zobaczmy zatem, jak wygląda przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej. Nalewka z borówki amerykańskiej to bardzo prosty napój lubiany przez szerokie grono osób. Przyjrzyjmy się, jak wygląda cały proces.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych borówek,
  • 700 g cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 l spirytusu 96%.

Jeśli wolimy mniej słodkie alkohole, wtedy można zredukować ilość cukru.

Przygotowanie:

  • Borówki myjemy i przesypujemy do dużego słoja, a tam zasypujemy cukrem.
  • Na górę słoja zawiązujemy gazę.
  • Borówki stawiamy na około 4 do 6 dni na oknie.
  • Sok zlewamy do nowego słoja.
  • Do soku wlewamy spirytus i mieszamy.
  • Następnie mieszaninę odstawiamy na około 2 dni, a po tym czasie filtrujemy nalewkę przez watę.
  • Po filtracji możemy przelać nalewkę do butelek i szczelnie zamknąć.

Pamiętajmy, że tak przygotowana nalewka z borówek musi być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przetwory z borówki amerykańskiej są bardzo lubiane, ponieważ zapobiegają nadciśnieniu, wspomagają problemy z pamięcią, oczami, układem pokarmowym, a także zapobiegają marskości wątroby i zwalczają niektóre cechy nowotworowe. Właśnie dlatego powinniśmy znać przepisy na przetwory z tych owoców.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto