Ciasto z ananasem
- Masło (170 g)
- Ananas w puszce - 1 opakownie (350 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Cukier - 0.5 szklanki (100 g)
Przepis na ciasto z ananasem krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno połóż odsączone z zalewy plasterki ananasa. Pozostaw zalewę.
Do miski wbij jajka i ubijaj jej na puszystą pianę. Kiedy jajka zaczną nabierać objętości i masa będzie jaśnieć dodawaj partiami cukier oraz dodaj 5 łyżek syropu z ananasów. Miksuj tak około 5 minut.
Do ubitych jajek dodaj bardzo miękkie masło. Możesz je roztopić i wlewać cienkim strumieniem do jajek. Następnie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.
Ciasto wylej na plasterki ananasa.
Ciasto piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut do wystudzenia.
Następnie odkrój boki, zdejmij obręcz i przykładając talerz lub paterę przełóż ciasto dołem do góry. Zdejmij papier do pieczenia.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat ciasta z ananasem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z ananasem to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Placek z ananasem jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie, sprawdzi się również jako słodki dodatek na grilla. Pyszne i lekkie ciasto jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Proste ciasto z ananasem zachwyci swoim smakiem każdego. Pyszne ciasto z ananasem możesz wykonać z ananasem z puszki lub ze świeżym. Przepis na ciasto z ananasem, na puszystym cieście jest super prosty w przygotowaniu. Cały przepis na ciasto jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak wykonać ciasto z ananasem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwe i szybkie ciasto z bitą śmietaną jest świetną propozycją na letni deser.
Alergeny w cieście z ananasem
Lista alergenów dla ciasta z ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z ananasem
Ciasto z ananasem jest jedną z najbardziej kalorycznych propozycji ciasta. Jednak spożywany raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak uwielbiasz to ciasto zastosuj parę zamienników, które zmienią to ciasto w zdrowsze i mniej kaloryczne. Przede wszystkim użyj ananasa świeżego, cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem, możesz również użyć mąki pełnoziarnistej lub w wersji bezglutenowej kokosowej.
Energia i białka
(87g)
Węglowodany
(87g)
Tłuszcze
(87g)
Witaminy
(87g)
Składniki mineralne
(87g)
-
masło,
ananas,
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.