Ciasto z ananasem

Opublikowano: 14.05.2021 r., 13:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z ananasem podane na białym talerzu, na drewnianej desce, obok szara ściereczka i pokrojony świeży ananas, na drewnianym blacie
Ciasto z ananasem
Wypróbuj przepis na najlepsze ciasto z ananasem. Pyszne, owocowe ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 35 min
237 kcal
Kcal w porcji
87 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (170 g)
  • Ananas w puszce 1 opakownie (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,5 szklanki (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Cukier 0.5 szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z ananasem krok po kroku

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Na dno połóż odsączone z zalewy plasterki ananasa. Pozostaw zalewę.

Do miski wbij jajka i ubijaj jej na puszystą pianę. Kiedy jajka zaczną nabierać objętości i masa będzie jaśnieć dodawaj partiami cukier oraz dodaj 5 łyżek syropu z ananasów. Miksuj tak około 5 minut.

Do ubitych jajek dodaj bardzo miękkie masło. Możesz je roztopić i wlewać cienkim strumieniem do jajek. Następnie dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.

Ciasto wylej na plasterki ananasa.

Ciasto piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut do wystudzenia.

Następnie odkrój boki, zdejmij obręcz i przykładając talerz lub paterę przełóż ciasto dołem do góry. Zdejmij papier do pieczenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z ananasem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z ananasem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z ananasem to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Placek z ananasem jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie, sprawdzi się również jako słodki dodatek na grilla. Pyszne i lekkie ciasto jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Proste ciasto z ananasem zachwyci swoim smakiem każdego. Pyszne ciasto z ananasem możesz wykonać z ananasem z puszki lub ze świeżym. Przepis na ciasto z ananasem, na puszystym cieście jest super prosty w przygotowaniu. Cały przepis na ciasto jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak wykonać ciasto z ananasem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwe i szybkie ciasto z bitą śmietaną jest świetną propozycją na letni deser.

Alergeny w cieście z ananasem

Lista alergenów dla ciasta z ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z ananasem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z ananasem jest jedną z najbardziej kalorycznych propozycji ciasta. Jednak spożywany raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak uwielbiasz to ciasto zastosuj parę zamienników, które zmienią to ciasto w zdrowsze i mniej kaloryczne. Przede wszystkim użyj ananasa świeżego, cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem, możesz również użyć mąki pełnoziarnistej lub w wersji bezglutenowej kokosowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kcal)
272.93
237.45
Białko (g)
4.48
3.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany (g)
30.16
26.24
Węglowodany przyswajalne (g)
29.55
25.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz (g)
15.38
13.38
Tłuszcze nasycone (g)
9.82
8.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
4.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
3.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
0.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.97
98.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A (µg (mcg))
145.21
126.33
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.19
Witamina C (mg)
3.22
2.80
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.37
Witamina E (mg)
0.60
0.53
Retinol (µg (mcg))
142.43
123.92
Tiamina (mg)
0.21
0.19
Ryboflawina (mg)
0.19
0.17
Niacyna (mg)
1.41
1.23
Foliany (µg (mcg))
48.38
42.09
Beta karoten (µg (mcg))
33.31
28.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód (mg)
33.09
28.79
Potas (mg)
170.94
148.71
Wapń (mg)
56.16
48.86
Fosfor (mg)
116.12
101.02
Magnez (mg)
10.79
9.39
Żelazo (mg)
1.93
1.68
Cynk (mg)
0.44
0.39
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z ananasem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z ananasem

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
170 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 170 g
Ananas w puszce
350 g
1 opakownie
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
6.18
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
100 g
0.5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
28.40