Ciasto ucierane z jabłkami i olejem
- Jabłko (2000 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (40 ml)
Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem krok po kroku
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę.
Kolejno dodawaj po jednym jajku, miksując na niewielkich obrotach.
Na końcu wlej olej i dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dodaj wcześniej pokrojone jabłka, a całą masę przełóż do foremki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z jabłkami i olejem
Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i olejem, dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ucierane ciasto oraz nasz główny składnik, czyli jabłka.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Sama użyłam jabłek, które idealnie nadają się na mój przepis na wilgotne ciasto z jabłkami, mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Zatem, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i olejem?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę.
Masło utrzyj z cukrem i opcjonalnie z cukrem waniliowym, który doda aromatu, a całość zmiksuj za pomocą miksera do uzyskania delikatnej pianki.
Stopniowo dodawaj po jednym jajku, stale miksując.
Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pokrojone jabłka i przelej do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.
Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Zamiast świeżych jabłek i przygotowania ich od podstaw, możesz zrobić ciasto z tartymi jabłkami w słoiku. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Ciasto będzie mokre i bardzo dobre w obu przypadkach. Warto korzystać z naszych polskich jabłek, są one pyszne i niezwykle zdrowe. Zawierają wiele witamin i błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit.
Skoro już znasz przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem, spróbuj samodzielnie i przygotuj deser dla całej Twojej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Alergeny w cieście ucieranym z jabłkami i olejem
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z jabłkami i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z jabłkami i olejem
Ciasto ucierane w podobny sposób możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.