Ciasto ucierane z jabłkami i olejem

Opublikowano: 23.02.2022 r., 21:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Delikatne i wilgotne ciasto ucierane z Twoimi ulubionymi owocami to świetna propozycja deserowa dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Ucieranie 45 min
182 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jabłko (2000 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, szklana miska

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem krok po kroku

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę.

Kolejno dodawaj po jednym jajku, miksując na niewielkich obrotach.

Na końcu wlej olej i dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Dodaj wcześniej pokrojone jabłka, a całą masę przełóż do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z jabłkami i olejem

Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i olejem, dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ucierane ciasto oraz nasz główny składnik, czyli jabłka.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Sama użyłam jabłek, które idealnie nadają się na mój przepis na wilgotne ciasto z jabłkami, mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Zatem, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i olejem?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę.

Masło utrzyj z cukrem i opcjonalnie z cukrem waniliowym, który doda aromatu, a całość zmiksuj za pomocą miksera do uzyskania delikatnej pianki.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku, stale miksując.

Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pokrojone jabłka i przelej do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Zamiast świeżych jabłek i przygotowania ich od podstaw, możesz zrobić ciasto z tartymi jabłkami w słoiku. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Ciasto będzie mokre i bardzo dobre w obu przypadkach. Warto korzystać z naszych polskich jabłek, są one pyszne i niezwykle zdrowe. Zawierają wiele witamin i błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit.

Skoro już znasz przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem, spróbuj samodzielnie i przygotuj deser dla całej Twojej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Alergeny w cieście ucieranym z jabłkami i olejem

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z jabłkami i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z jabłkami i olejem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane w podobny sposób możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
182.42
182.42
Białko (g)
2.25
2.25
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.41
23.41
Węglowodany przyswajalne (g)
21.60
21.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.91
8.91
Tłuszcze nasycone (g)
5.05
5.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
3.86
Cholesterol (mg)
44.68
44.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
69.92
69.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.87
66.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.14
30.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.49
29.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.82
12.82
Potas (mg)
91.80
91.80
Wapń (mg)
11.88
11.88
Fosfor (mg)
34.12
34.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.44
6.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
1.18
Cynk (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z jabłkami i olejem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami i olejem

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
33.80