Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, szklana miska

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę.

Kolejno dodawaj po jednym jajku, miksując na niewielkich obrotach.

Na końcu wlej olej i dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Dodaj wcześniej pokrojone jabłka, a całą masę przełóż do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Koszt przygotowania dania
17.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto ucierane z jabłkami i olejem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ucieranym z jabłkami i olejem

Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i olejem, dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ucierane ciasto oraz nasz główny składnik, czyli jabłka.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Sama użyłam jabłek, które idealnie nadają się na mój przepis na wilgotne ciasto z jabłkami, mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Zatem, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i olejem?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę.

Masło utrzyj z cukrem i opcjonalnie z cukrem waniliowym, który doda aromatu, a całość zmiksuj za pomocą miksera do uzyskania delikatnej pianki.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku, stale miksując.

Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pokrojone jabłka i przelej do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Zamiast świeżych jabłek i przygotowania ich od podstaw, możesz zrobić ciasto z tartymi jabłkami w słoiku. Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz. Ciasto będzie mokre i bardzo dobre w obu przypadkach. Warto korzystać z naszych polskich jabłek, są one pyszne i niezwykle zdrowe. Zawierają wiele witamin i błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit.

Skoro już znasz przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem, spróbuj samodzielnie i przygotuj deser dla całej Twojej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z jabłkami i olejem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
182.42 kcal
182.42 kcal
Białko
2.25 g
2.25 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście ucieranym z jabłkami i olejem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
23.41 g
23.41 g
Węglowodany przyswajalne
21.60 g
21.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.81 g
1.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
8.91 g
8.91 g
Tłuszcze nasycone
5.05 g
5.05 g
Tłuszcze nienasycone
3.86 g
3.86 g
Cholesterol
44.68 mg
44.68 mg

Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z jabłkami i olejem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
69.92 µg (mcg)
69.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
66.87 µg (mcg)
66.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.96 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
30.14 µg (mcg)
30.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
29.49 µg (mcg)
29.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z jabłkami i olejem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
12.82 mg
12.82 mg
Potas
91.80 mg
91.80 mg
Wapń
11.88 mg
11.88 mg
Fosfor
34.12 mg
34.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
6.44 mg
6.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
1.18 mg
Cynk
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z jabłkami i olejem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ucieranym z jabłkami i olejem

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z jabłkami i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami i olejem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
2000 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.0% osób