Przepis na ciasto słonecznikowe krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Masło (1 kostka) rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i gotuj do rozpuszczenia.

Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, wlej czekoladę i wymieszaj.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

W osobnym garnku rozpuść 100 g masła, dodaj słonecznik, mleko i cukier. Gotuj, aż masa stanie się gęsta.

Wyłóż słonecznik na blachę do pieczenia i praż przez 15 minut w 180 st. C.

Ostudzony słonecznik posiekaj nożem na mniejsze kawałki.

Pozostałe masło utrzyj na gładką masę, dodaj masę krówkową, wmieszaj słonecznik.

Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty ciasta i namocz w kawie.

Przełóż krem na blaty ciasta. Śmietanę ubij na gęstą masę i dodaj kakao.

Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta, przechowuj w lodówce.

ciasto słonecznikowe
Ciasto słonecznikowe
Koszt przygotowania dania
49.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
594 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasto słonecznikowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście słonecznikowym

Coraz częściej łączymy słodkie ciasta z nasionami, orzechami lub szpinakiem. To bardzo dobre połączenie, nie tylko urozmaica nam smak deseru, ale dodaje mu cennych wartości.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto słonecznikowe, w którym będziemy łączyć krem z prażonym słonecznikiem. Jest on źródłem białka, wielonienasyconych tłuszczy, kwasów omega 6 oraz błonnika pokarmowego. Jak widzicie, ma on szereg właściwości odżywczych, dlatego zachęcam do włączania nasion nawet do słodkich deserów.

Ciasto słonecznikowe to świetny pomysł na deser w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasto jest nie tylko bardzo pyszne, ale także efektowne. Posłuży nam nawet jako tort dla osoby, która uwielbia domowe łakocie z kajmakiem.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak zrobić ciasto słonecznikowe opisuję nieco niżej krok po kroku.

Tak przygotowane ciasto to dobry pomysł na przyjęcie lub deser do kawy. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie rodziny. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj to szybkie i łatwe ciasto w swoim domu.

Wartości odżywcze ciasta słonecznikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
396.07 kcal
594.11 kcal
Białko
6.11 g
9.17 g

Węglowodany w cieście słonecznikowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
29.33 g
44.00 g
Węglowodany przyswajalne
27.39 g
41.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.95 g
2.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
29.35 g
44.03 g
Tłuszcze nasycone
18.33 g
27.50 g
Tłuszcze nienasycone
11.02 g
16.53 g
Tłuszcze jednonasycone
7.97 g
11.95 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.05 g
4.58 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
81.90 mg
122.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto słonecznikowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
154.36 µg (mcg)
231.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.54 mg
0.80 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kawa, gotowy napar bez cukru, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
151.23 µg (mcg)
226.84 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.25 mg
1.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
35.01 µg (mcg)
52.51 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
36.54 µg (mcg)
54.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto słonecznikowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
38.94 mg
58.41 mg
Potas
251.32 mg
376.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
81.21 mg
121.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
180.01 mg
270.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
59.89 mg
89.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.77 mg
2.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.12 mg
1.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.35 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta słonecznikowego 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście słonecznikowym

Lista alergenów dla ciasta słonecznikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta słonecznikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
500 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Koszt składników
68.60
Jak oceniasz przepis na ciasto słonecznikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób