Ciasto skubaniec
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Wiśnie (500 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Kisiel (proszek) (40 g)
Przepis na ciasto skubaniec krok po kroku
Na stolnicy umieść pokrojone masło, jajka, mąkę i 200 g cukru.
Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej kisiel w proszku i zagnieć.
Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze chwilę.
Wiśnie umyj i wydryluj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta (jasną) rozwałkuj i ułóż na spodzie blaszki.
Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, ułóż owoce, na owoce wyłóż ubitą pianę.
Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C przez 50-55 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta skubaniec
Ciasto skubaniec to doskonały pomysł na domowe szybkie ciasto z wiśniami. Przepis na ciasto skubaniec jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta z owocami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, wiśnie, kakao, białko jajka, kisiel.
Jak zrobić ciasto skubaniec? Na stolnicy umieść pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Wiśnie umyj i wydryluj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, ułóż owoce, na owoce wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut.
Ciasto z owocami możesz wzbogacić budyniem. Wystarczy, że ugotujesz budyń na mleku i dodasz jako masę pod owoce. Możesz użyć także mrożonych wiśni, które należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta.
Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.
Podsumowując prosty przepis na ciasto skubaniec z wiśniami jest dobre jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Placek z wiśniami świetnie sprawdzi się podczas wielu spotkań z rodziną i znajomymi.
Alergeny w cieście skubaniec
Lista alergenów dla ciasta skubaniec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta skubaniec
Ciasto skubaniec to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Węglowodany proste bardzo gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.