Ciasto pomidorowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (200 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
- Rodzynki (60 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Serek śmietankowy (150 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Masło (100 g)
Przepis na ciasto pomidorowe krok po kroku
Pomidory z puszki blendujemy na gładką konsystencję.
Masło ucieramy z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy całość.
Do masy dodajemy puree pomidorowe i całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i szczyptę soli wymieszaj. Mieszankę przesiej do masy z pomidorami i ponownie całość wymieszaj szpatułką. Na koniec wsyp orzechy i rodzynki. Ponownie wymieszaj całość.
Masę przelej do blaszki do pieczenia. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z serkiem śmietankowym na jednolitą masę.
Upieczone ciasto ozdób kremem.
Więcej informacji na temat ciasta pomidorowego
Pyszne ciasto pomidorowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem puree pomidorowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto pomidorowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku pomidory z puszki blendujemy na gładką konsystencję. Następnie masło ucieramy z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy jajka i dalej miksujemy całość. Do masy dodajemy puree pomidorowe i całość mieszamy szpatułką do połączenia się produktów. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i szczyptę soli łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z pomidorami i ponownie całość mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy całość. Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec cukier puder łączymy z serkiem śmietankowym na jednolitą masę. Upieczone ciasto zdobimy kremem.
Sprawdzony przepis na ciasto pomidorowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Fit ciasto z pomidorów odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy również przygotować jak ciasto wegańskie bez dodatku jajek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście pomidorowym
Lista alergenów dla ciasta pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Masło
Wartości odżywcze ciasta pomidorowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.