Ciasto pomarańczowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,9 szklanki (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1,25 kostki (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Pomarańcza - 1 duża sztuka (320 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na ciasto pomarańczowe krok po kroku
Pomarańczę sparz, wyszoruj skórkę i zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok z 1 pomarańcz
W misce ubij na puszystą masę masło z cukrem, zajmie to około 5-7 minut.
Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
Do masła z jajkami dodaj sok z pomarańczy, skórkę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto delikatnie wymieszaj, przełóż do keksówki i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Rzeszowiak
-
Szarlotka
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Kołacz
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Porzeczkowiec
-
Domek z piernika
-
Sernikobrownie z malinami
-
Piernik staropolski
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Tort pavlova
-
Ciasto oreo
-
Szarlotka z budyniem
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Chatka baby jagi
-
Ciasta na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasta pomarańczowego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto pomarańczowe to wyjątkowa propozycja prostego ciasta, które jest łatwe w przygotowaniu. Placek z pomarańczą to wilgotne lecz soczyste ciasto o obłędnie pomarańczowym kolorze i smaku. Możesz je przygotować z kremem, na przykład z serka kremowego do smarowania pieczywa, z mascarpone czy z białej czekolady. Do ciasta możesz dodać odrobinę goździków aby było jeszcze bardziej świąteczne i rozgrzewające. Innym ciastem pomarańczowym jest ciasto pomarańczowe bez pieczenia, ono sprawdzi się w letnie dni. Przepis na ciasto pomarańczowe jest łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić ciasto pomarańczowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Szybkie ciasto z pomarańczą jest wyjątkowo pyszną propozycją na bardzo łatwy wypiek. Sprawdzi się również jako ciasto ratunkowe kiedy inne niestety nie wyjdzie.
Alergeny w cieście pomarańczowym
Lista alergenów dla ciasta pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta pomarańczowego
Ciasto pomarańczowe to wyśmienite, wilgotne i puszyste ciasto. Jest ono przygotowane z tradycyjnych składników więc powinno być spożywane z ograniczeniem aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(73g)
Węglowodany
(73g)
Tłuszcze
(73g)
Witaminy
(73g)
Składniki mineralne
(73g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.