Ciasto orzechowe z budyniem

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orzechowe ciasto z budyniem
Ciasto orzechowe z budyniem
Ciasto orzechowe z budyniem stanowi doskonałą propozycję na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto z orzechami włoskimi.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
591 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
  • Masło (475 g)
  • Cukier drobny (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód (120 g)
  • Orzechy włoskie (250 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, widelec

Przepis na ciasto orzechowe z budyniem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej oraz 100 gram cukru.

Następnie do mąki wybij jajka, dodaj połowę miodu oraz 150 gram masła.

Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na dwie części.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Drugą część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej.

Orzechy posiekaj drobno.

W rondelku rozpuść 75 g masła, pozostały miód oraz 50 g cukru. Składniki doprowadź do wrzenia.

Następnie do masy z masła i miodu dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.

Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

W połowie szklanki mleka wymieszaj budynie.

W garnku zagotuj pozostałe mleko oraz cukier.

Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną, dodaj budyń rozmieszany w mleku i gotuj kilka minut, do uzyskania gęstego budyniu.

Ugotowany budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Pozostałe masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Przygotowywanie kremu zakończ w momencie wykorzystania całego budyniu.

Na przestudzony blat wyłóż całą masę budyniową, wyrównaj ją i przykryj blatem z orzechami.

Ciasto wstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto orzechowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta orzechowego z budyniem

Ciasto orzechowe z budyniem to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty, które możesz przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Pyszne ciasto z orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska podana podczas świąt. Sprawdzony przepis na ciasto orzechowe z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier drobny, jajka, miód, orzechy włoskie, mleko, budyń oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić dobre ciasto orzechowe z budyniem? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sodę oczyszczoną oraz cukier. Następnie do mąki wybij jajka, dodaj miód oraz masło. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na dwie części. Jedną część upiecz, a drugą wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej. W rondelku rozpuść masło, miód oraz cukier. Składniki doprowadź do wrzenia. Następnie do masy z masła i miodu dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj. Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i upiecz. Przygotuj budyń na mleku. Masło zmiksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie do masła dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Na przestudzony blat wyłóż całą masę budyniową, wyrównaj ją i przykryj blatem z orzechami. Ciasto wstaw na noc do lodówki.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując pyszne ciasto orzechowe z budyniem stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz przygotować jako przekąskę na święta lub imprezy okolicznościowe. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście orzechowym z budyniem

Lista alergenów dla ciasta orzechowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ciasto orzechowe z budyniem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta orzechowego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto orzechowe z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
358.63
591.75
Białko (g)
5.85
9.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
33.02
54.49
Węglowodany przyswajalne (g)
32.32
53.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
23.79
39.26
Tłuszcze nasycone (g)
12.60
20.79
Tłuszcze nienasycone (g)
11.19
18.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.74
9.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.45
8.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.19
100.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
147.59
243.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
144.70
238.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.38
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Niacyna (mg)
1.35
2.23
Foliany (µg (mcg))
38.87
64.13
Beta karoten (µg (mcg))
33.52
55.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
40.63
67.04
Potas (mg)
126.69
209.04
Wapń (mg)
58.04
95.77
Fosfor (mg)
101.36
167.24
Magnez (mg)
27.03
44.60
Żelazo (mg)
1.41
2.32
Cynk (mg)
0.71
1.18
Miedź (mg)
0.20
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta orzechowego z budyniem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta orzechowego z budyniem

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Masło
475 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.88
Za 475 g
Cukier drobny
250 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
120 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
80 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
67.00